pátek 18. října 2024

Lesníci chtějí utáhnout šrouby. Na kole nebo na koni jen po vyznačených trasách

Lesní zákon by mohl doznat velkých změn, které se nebudou líbit zejména cyklistům a jezdcům na koních. O ponechání povolení sběru klestu se vede tvrdá polemika.

cycling_handlebars_woods_bicycle_exercise_forest_activity_sport-874420

Jízda na kole v lese by měla dostat tvrdší pravidla.
Zdroj: PxHere

  • Jízda na kole v lese by měla dostat tvrdší pravidla.
  • Zdroj: PxHere

Až 15 tisíc pokuty chtějí v novele zákona zavést organizace lesníků za jízdu na kole nebo na koni mimo vyznačené trasy. Lesníci se totiž shodují na tom, že je nutné dát pohybu v lese ucelený řád, který by sice neomezil sběr plodin či klestí, ale eliminoval by právě cyklistickou a jezdeckou činnost, která působí na lesním porostu škody. Konkrétně by se podle Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů mělo jednat o zákaz takové činnosti mimo zpevněné lesní cesty. Omezení by se mělo týkat i zimního období a jízdy na lyžích či saních.

Chystaná novela lesního zákona mírní původní zákaz sběru klestí bez vědomí vlastníka lesa a regulaci sběru plodin. Shodu na konečné fázi nyní sdružení hledá s ministerstvem zemědělství, které se však k některým návrhům staví odmítavě. „Honit kempaře se dřevem na opečení buřta nebo babku s klestím na zádech fakt nechci,“ napsal na sociální síť X ministr zemědělství Marek Výborný.

Lesníci argumentují tím, že sběr klestu je i pro vlastníky důležitou částí obchodu a proto se staví pouze za povolení ručního sběru. Odvoz klestu by pak měl vyžadovat povolení od majitele.

Autor: Jan Skala

Související

jerusalem-980328_1280
Zahraniční

Lufthansa dostala za šikanu židovských cestujících nejvyšší pokutu v historii

3b423e9a-4204-45a0-afab-4e49e042aeda
Domácí

Lidé nosí plné košíky, sezona hub vrcholí. Byla krátká, ale o to více intenzivní

jarní mrazíky jabloň
Domácí

Ovocnáři dostanou kompenzace za škody způsobené mrazy

vodovod
Domácí

Více než 86 procent Čechů je napojeno na kanalizaci