čtvrtek 19. září 2024

Lesní požáry na Madeiře se vymkly kontrole. V neděli bylo zrušeno 60 letů

Stovky hasičů na portugalském ostrově Madeira stále bojují s rozsáhlými lesními požáry, které se nedaří dostat pod kontrolu. Kvůli požárům bylo v neděli zrušeno na letišti 60 letů, což uvěznilo tisíce cestujících.

profimedia-0899672169

Lesní požár na Madeiře (18. 8. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Lesní požár na Madeiře (18. 8. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

Portugalský ostrov Madeira se potýká s ničivými lesními požáry, které stále nejsou pod kontrolou. Hasiči bojují s plameny už od minulého týdne, ale silný vítr a vysoké teploty jejich práci výrazně komplikují. O víkendu muselo být evakuováno dalších 160 obyvatel, přičemž dva lidé byli ošetřeni kvůli nadýchání kouře.

Situace je vážná i na letišti, kde bylo zrušeno šedesát letů, což způsobilo problémy tisícům cestujících. Požáry se začaly šířit nedaleko letoviska Ribeira Brava a zasáhly centrální část ostrova. Kvůli náročným podmínkám byly povolány posily z portugalské pevniny.

Přestože plameny ohrožují domy a způsobují značné škody, dosud nedošlo k žádným obětem na životech. Místní úřady vyhlásily druhý nejvyšší stupeň varování. Regionální vláda věří, že požár byl založen úmyslně. Madeira, oblíbená turistická destinace s 250 tisíci obyvateli, čelí jedné z nejhorších přírodních katastrof za poslední roky.

Autor: Šimon Mitro

Související

lesní požár
Zahraniční

Lesní požáry v Kanadě ohrožují turismus

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

povodeň v Českém Krumlově 2013
Domácí

Obce a kraje mohou žádat o dotace na opravu škod po živelních pohromách

profimedia-0905976695
Zahraniční Video

Tajfun Yagi si ve Vietnamu vyžádal desítky obětí