středa 3. července 2024

Lepší život hospodářských zvířat by měly zaručit dotace

Dotace by měly dopomoci, aby se hospodářská zvířata chovala na větším prostoru a v parných dnech byly stáje ochlazovány.

dobytek

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Zlepšení podmínek v chovech hospodářských zvířat by měly zaručit nově oznámené dotace Ministerstva zemědělství. „Chceme podpořit chytré technologie, díky nimž má každé zvíře péči přímo na míru. Příspěvky budou moci chovatelé využít třeba na lepší ošetřování končetin dojnic, chlazení stájí v letním období, zvětšení lehacího prostoru pro dojnice, zvětšení plochy pro selata anebo zlepšení hygienických opatření v chovech,“ vysvětlil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Dotační plán je stanoven pro roky 2023 až 2027. Zvířata by díky tomu měly mít větší komfort a měly by žít v souladu se svými přirozenými potřebami. „Nedávný případ z jatek Český Dvůr byl odsouzeníhodný a v rozporu s platnými právními předpisy. Věřím však, že nešlo o systémový nedostatek, ale o fatální selhání lidského faktoru v konkrétním případě. Systém veterinárního dozoru v celé ČR je na vysoké úrovni, máme trvalý dozor na jatkách. Na rozdíl například od Polska u nás není možné pověřit dozorem na jatkách soukromé veterináře. Vše je pod dohledem inspektorů Státní veterinární správy,“ uvedl Výborný.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: eAGRI

Související

017804_51_496227
Domácí

Tristní sklizeň odhaluje katastrofální dopad mrazů. České ovoce zdraží

cows_dairy_cows_milk_food_eat_grass_cow_animal-569088
Zahraniční

Dánští zemědělci budou platit vyšší daně. Krávy produkují moc metanu

profimedia-0669954930
Domácí Příroda

Novela mysliveckého zákona má vyřešit přemnoženou zvěř a přinese digitalizaci

Strom poškozený přemnoženou zvěří
Domácí

Přemnožená zvěř je pro lesy horší než kůrovec