sobota 6. července 2024

Leoš Janáček by oslavil 170. narozeniny. Ty se připomínají zejména v Brně

Od narození Leoše Janáčka uplynulo dnes 170 let. Hlavní oslavy se po celý den konají v Brně, kde vytvořil svá zásadní díla.

1280px-Janáček_ca_1890

Leoš Janáček kolem roku 1890, v době, kdy měl největší díla své tvorby ještě před sebou.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Leoš Janáček kolem roku 1890, v době, kdy měl největší díla své tvorby ještě před sebou.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Pokud byl Leoš Janáček s nějakým místem, kromě rodných Hukvald, nejvíce spjat, pak je to Brno. V moravské metropoli totiž prožil značnou část svého života a vytvořil zde svá nejzásadnější díla jako Sinfonietta, Její pastorkyně, Příhody lišky Bystroušky nebo Glagolská mše. Proto právě v Brně, v den jeho 170. narozenin, dnes probíhá celodenní program plný hudby, která vyvrcholí večerní projekcí inscenace opery Její pastorkyně z londýnské Královské opery v hvězdném obsazení s Asmik Grigorian, Karitou Mattilou a Nicky Spencem před Janáčkovým divadlem.

Janáčkův styl, ačkoliv patřil k odvětví hudební moderny, je celosvětově uznáván pro svůj specifický styl melodiky a značnou originalitu, která vycházela z hudebních tradic moravských regionů. Kvůli tomu Janáček také studoval moravské lidové písně, jejich intonaci a rytmiku. Nejvíce se to pak projevilo v kompletu Lašské tance, který byl inspirovaný hudbou jeho rodného kraje.

Ve svém vrcholném období skládal operní díla, která dosáhla světového věhlasu a spolu s Antonínem Dvořákem z Janáčka udělala nejhranějšího českého umělce na světě. Jeho Výlety pana Broučka, Věc Makropulos, Klára Kabanová či zmíněná díla Její pastorkyně nebo Příhody lišky Bystroušky, jsou dodnes považovány za světovou klasiku.

Poslední opera Z mrtvého domu na motivy Dostojevského románu Zápisky z mrtvého domu završila skladatelovu tvorbu v roce 1926, tedy dva roky před jeho smrti. Poté, co se nachladil při prázdninovém pobytu v rodných Hukvaldech, zemřel v ostravské nemocnici na zápal plic ve věku 74 let.

Autor: Jan Skala

Související

envelopes-6134807_1280
Domácí

Brno otevře centralizovaný stavební úřad, počítače z ministerstva ještě nedorazily

card_19060152_538873_1497283793
Ostatní

Čágo, bélo, šílenci. Tereza Pergnerová slaví padesátku mimo světlo reflektorů

Praha_ČNB_5
Ekonomika

Česká národní banka omezí pobočky. Chce s klienty komunikovat elektronicky

Noc s operou- Dracula
Divadlo

Plzeň uvede pod širým nebem muzikál i operu pro tisíce lidí