Lennyho Kravitze na festivalu přetlumočí specialisté do znakové řeči

Festival Colours of Ostrava, který začíná příští týden, každý rok rozšiřuje své služby pro zdravotně znevýhodněné návštěvníky. Letos zařídí třeba pneuservis a opravy invalidních vozíků nebo překlad vystoupení hlavních hvězd do znakové řeči.

7716960930_e19079c0ce_k

Lenny Kravitz
Zdroj: Flickr

  • Lenny Kravitz
  • Zdroj: Flickr

Novinkami letošního roku bude Chill out zóna Colours bez bariér, kde lidé najdou prostor pro odpočinek, nebo služba Pneuservis Colours bez bariér, kde si návštěvníci na vozíku mohou nechat opravit mechanický i elektrický invalidní vozík.

„Projekt Colours bez bariér letos již podvanácté zajišťuje lidem se zdravotním znevýhodněním nadstandardní servis. Díky tomu si mohou bez omezení a stresu vychutnat hudbu i další program,“ říká za organizátory Ondřej Bambas a dodává: „S naší pomocí mohou počítat vozíčkáři, lidé se zrakovým i sluchovým znevýhodněním a také návštěvníci s autismem."

Relaxační Chill out zóna je k dispozici například těm divákům, kteří se dříve unaví, potřebují zklidnit a načerpat energii, aby si naplno užili další program. K odpočinku budou mít nachystané vaky na ležení, které jsou vhodné například i pro vozíčkáře.

Sluchově postiženým lidem nabízí projekt také tlumočení do uměleckého znakového jazyka. Toho se ujme jedna z nejvýznamnějších světových tlumočnic Amber Galloway Gallego a její tým. Převádět budou do znakového jazyka texty takových hvězd, jako jsou Lenny Kravitz, Sam Smith, James Blake, Gogol Bordello, Bat for Lashes, Son Mieux, Sevdaliza a Zara Larsson. O tlumočení koncertů českých interpretů, mezi něž patří například D.Y.K., Mig 21, Lenny a Bratři Ebenové, se pak postará skupina Hands Dance.

Také diskusní fórum Meltingpot nabídne zájemcům na dvě desítky přednášek s tlumočením do znakového jazyka. Před hlavní festivalovou scénou bude pro návštěvníky se sluchovým znevýhodněním speciální zóna. Pořadatelé také mysleli na bezbariérové tribuny pouze pro vozíčkáře.

Pro lepší orientaci bude zdravotně znevýhodněným lidem k dispozici před hlavním vstupem do areálu Info Point Colours bez bariér. Aby se nevidomí a slabozrací mohli v areálu lépe a bezpečněji pohybovat, mohou si půjčit 3D hmatový model, praktickou příručku v Braillově písmu a hmatový plán areálu s vyznačením všech festivalových scén.

Pro návštěvníky s autismem bude připravená Relax zóna a absolvovat mohou také Snoezelen terapii, při níž klient odpočívá a zároveň na něj působí podněty pozitivně ovlivňující jeho senzoriku. Rodiče si také mohou objednat hlídání autistických dětí. Služba je určena dětem od tří let a je zpoplatněná.

Colours bez bariér dále nabízí možnost objednat si předem asistenty speciálně proškolené pro všechny druhy handicapů. Tedy pro doprovod nevidomých a slabozrakých, pro vozíčkáře i pro lidi s poruchou autistického spektra. „Jedná se o dobrovolníky, kteří usnadňují zdravotně znevýhodněným návštěvníkům pohyb v areálu plném lidí. Dělají jim nejen doprovod, ale jsou i jejich společníky a průvodci programem," konstatuje Bambas a doplňuje:

Ubytování v kempu vybaveném bezbariérovými sprchami, toaletami a stanem pro dobíjení elektrických invalidních vozíků je další služba projektu Colours bez bariér. V nabídce je pro držitele průkazu ZTP a ZTP/P ubytování zdarma v 50 stanech, každý z nich je pro dvě osoby. Bezplatná je také nabídka 30 míst pro postavení vlastního stanu a 40 parkovacích míst.

Související

42448303440_6f64e92429_b
Hudba

Queens Of The Stone Age v Ostravě nevystoupí, Josh Homme musí na operaci

Zara Larsson
Hudba Festival

Na Colours of Ostrava zapívá i Zara Larsson

7716960930_e19079c0ce_k
Hudba

Hudební legenda Lenny Kravitz vystoupí na Colours of Ostrava

7876559546_6104db5d91_b
Hudba

Americká a britská alternativa i německý metal. Festivaly oznamují první hvězdy