čtvrtek 19. září 2024

Lennonův vrah chce na svobodu. Podá jedenáctou žádost o propuštění

Mark Chapman si za vraždu Johna Lennona odpykává doživotní trest. Před pěti lety žádal podesáté o propuštění, nyní to chce zkusit znovu příští rok v únoru.

Mark_David_Chapman,_NYPD_mugshot

Mark Chapman den poté, co zastřelil Johna Lennona.
Zdroj: Wikipedia

  • Mark Chapman den poté, co zastřelil Johna Lennona.
  • Zdroj: Wikipedia

Vrah zpěváka Johna Lennona Mark Chapman je stále ve vězení, přestože se dlouhou řadu let snaží dostat na svobodu. Přesně před pěti lety 24. srpna 2018 se propuštění dožadoval už podesáté. Stejně jako v předchozích případech soud jeho žádost smetl ze stolu. Svůj doživotní trest za vraždu, které se dopustil 8. prosince 1980 před Lennonovým domem v New Yorku, si Chapman odpykává ve věznici Attica nedaleko Buffala. Další žádosti o podmínečné propuštění však nevzdává. Podnět k soudu se chystá podat v únoru 2024.

Dnes osmašedesátiletý Chapman vraždil jako pětadvacetiletý. Údajně ze svého zklamání z poslední Lennonovy desky Double Fantasy, kterou si osudného dne ráno nechal od zpěváka dokonce podepsat. Celý den se pak potuloval kolem Lennonova domu a když slavný člen The Beatles kolem třiadvacáté hodiny skutečně přijel, oslovil jej Chapman podruhé. Tentokrát už s pistolí v ruce. Když pak v mžiku stiskl spoušť, svalil se Lennon k zemi. Zemřel krátce po převozu do nemocnice.

Chapman tehdy čekal na policii na místě, kde si četl knihu J. D. Salingena Kdo chytá v žitě. Ta ho celoživotně fascinovala a označil ji jako inspiraci pro svůj čin.

Autor: Jan Skala

Související

750px-Brian_Epstein_in_1965
Hudba Výročí

Pátý Beatle by oslavil devadesátku. Jeho smrt předznamenala konec kapely

profimedia-0877028675
Krimi

Žhář z Vítkova je na svobodě. Soud jej pustil na podmínku po 15 letech

zbraň
Krimi

Sedmičlenná rodina v Jihoafrické republice byla povražděna při sledování televize

skynews-kristina-joksimovic_6682614
Zahraniční

Manžel modelku zabil, rozřezal a rozmixoval. Chtěl s ní krmit psy