úterý 22. října 2024

Léky budou předepisovat lékárníci. Anglie řeší nedostatek doktorů

Asi 15 miliónů návštěv u praktického lékaře ročně by měl ušetřit nový plán anglických úřadů. Lidé si s běžnými nemocemi půjdou rovnou pro léky do lékárny.

lékař

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Při běžné nemoci jako je bolest krku, uší, infekce močových cest nebo předepsání antikoncepce už Angličané nebudou zatěžovat praktické lékaře. Podle nového plánu národní zdravotnické služby NHS by měli tyto pacienty odbavit lékárníci. Praktikům, kterých je v Anglii nedostatek, se tak uvolní ruce a ubyde jim asi 15 milionů návštěv nemocných ročně. Lidé si často stěžují na přeplněné čekárny i obtížnost se k lékaři vůbec dovolat nebo si domluvit termín návštěvy. Podobný model už mají i ve Skotsku a Walesu.

„Už nyní vidíme v ordinacích praktických lékařů přes půl milionu pacientů týdně více než před pandemií. Proto musíme jít dále, abychom rozšířili služby a změnili způsob, jakým poskytujeme péči,“ říká Amanda Pritchardová, výkonná ředitelka NHS England.

Problém s nedostatky personálu ale řeší i v lékárnách, ty mají obavy, že nápor pacientů nezvládnou. Za nedostatkem lékárníků jsou prý hlavně vysoké provozní náklady a nedostatečná podpora od státu. „Lékárenské služby dostanou v příštích dvou letech 645 milionů liber na posílení personálu a zdrojů,“ doplnila Pritchardová.

K zefektivnění služeb a péče praktických lékařů by mělo pomoci i zpřístupnění lékařských záznamů do chytrého telefonu pacientů, kteří si tak zkontrolují třeba výsledky testů. A pomoci by měla i modernizace ordinací, na tu národní zdravotnická služba uvolní v přepočtu asi 6 a půl milionu korun.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: BBC

Související

Nemocnice
Domácí

Veřejné zdravotní pojištění se letos dostane do deficitu 11 miliard korun

Thomas Tuchel povede reprezentaci Anglie.
Fotbal

Anglie má nového trenéra, ukončí čekání na velkou trofej?

profimedia-0915900873
Zahraniční

Zdravotnické odbory a ministerstvo se nedohodly na odměnách lékařů

Parazit Trichomonas vaginalis
Zdraví Věda

Nová naděje v boji proti parazitům. Vědci objevují klíč k léčbě trichomoniázy