Lékaři v Nemecku vyléčili pacienta s HIV. Jde o třetí potvrzený případ na světě

Úplné vyléčení člověka s HIV oznámila univerzitní nemocnice v německém Düsseldorfu. 53letý pacient podstoupil před deseti lety transplantaci kostní dřeně, poslední čtyři roky neužíval antivirovou léčbu HIV, teď v jeho těle není po viru ani stopy.

HIV

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Towfiqu Barbhuiya

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Towfiqu Barbhuiya

Experti ale upozorňují, že léčba touto metodou rozhodně není pro každého. Vzhledem ke svým rizikům je možné transplantaci kmenových buněk použít pouze v souvislosti s léčbou jiných onemocnění ohrožujících život pacienta.

Takzvaný düsseldorfský pacient je třetí člověk na světě, kterého transplantace kmenových buněk zcela vyléčila z viru HIV. Transplantace, stejně jako u dalších dvou pacientů v Berlíně a Londýně, byla nutná kvůli akutní leukémii, která se vyvinula vedle infekce HIV.

Düsseldorfský lékařský tým vedený infektologem Björnem Jensenem a hematologem Guido Kobbem uvedl, že se pacient těší dobrému zdraví. Jedná se o dosud nejdelší a nejpřesnější diagnostické sledování pacienta s HIV po transplantaci kmenových buněk.

"Od samého počátku bylo cílem transplantace dostat pod kontrolu nejen leukémii, která u pacienta propukla, ale také virus HIV," uvedl Guido Kobbe, který transplantaci provedl v Düsseldorfu. Pro tento účel použil kmenové buňky od dárce s genetickou zvláštností, s mutací genu CCR5. Tato vzácná genetická modifikace je rozšířená zejména ve střední a severní Evropě a vede k absenci dokovacího místa pro HIV na imunitních buňkách.

Související

kondomy
Zahraniční Zdraví

Sexuálně přenosné infekce jsou na vzestupu, varuje WHO

7272346858_d15dbbd3a6_b
Zahraniční

Pacient s prasečí ledvinou žil dva měsíce. Na transplantaci čekají miliony dalších

operace
Zahraniční Zdraví

První pacient s transplantovanou prasečí ledvinou byl propuštěn z nemocnice

23940189268_2391c226f9_b
Zdraví

Při transplantaci prasečích orgánů nebudou nutné speciální léky