čtvrtek 19. září 2024

Lékaři odmítli návrhy na zvýšení mezd. Ohlášené omezení přesčasů trvá

Lékaři v nemocnicích podle statistik berou průměrně 104 tisíc korun. Tuto mzdu však chtějí navýšit, jinak hrozí výpovědí přesčasových hodin.

surgery_surgeons_operation_medical_health_doctors_human_table-741717

Hrozba omezení lékařské péče od prosince je stále reálnější.
Zdroj: PxHere

  • Hrozba omezení lékařské péče od prosince je stále reálnější.
  • Zdroj: PxHere

Už šest tisíc lékařů z celkového počtu 22 tisíc podalo výpověď přesčasové práce s tím, že od prosince nebudou pracovat obvyklé hodiny nad rámec pracovní doby. Protestují tím proti nedostatečného mzdovému oceňování, které údajně není úměrné odpracovaným hodinám. Lékaři rovněž žádají zachování možnosti 24hodinového pobytu na pracovišti a vrácení počtu maximálních dobrovolných hodin přesčasové práce na 416 hodin z dvojnásobku, který změna zákoníku práce umožnila od října.

Výpovědi přesčasové práce by se měly promítnout do omezení plánované péče. Co se týče péče aktuální, vedení nemocnic napříč republikou i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se shodují na tom, že tam změnu pacienti nepoznají.

Zástupci lékařů mezitím odmítli návrh ministerstva zdravotnictví na úpravu mezd. Ta se totiž týkala garance nepodkročitelné výše platu místo zvýšení platových tabulek, což je pro lékaře nedostačující. Lékařská komora navíc argumentuje tím, že plány ministerstva by se týkaly jen některých lékařů a neřešily by komplexní problém. Ministerští úředníci budou se zástupci lékařů jednat znovu v pondělí. Obě strany nakonec věří, že dojde ke shodě.

Autor: Jan Skala

Související

nemocnice
Domácí

Lékaři hrozí hromadnými výpověďmi kvůli přesčasům

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.
Domácí Zdraví

Zdravotnictví míří k digitalizaci. Co přinese novela zákona?

Kassala_center_Totil
Zahraniční

Další rána pro Súdán. Válkou zmítanou zemí se šíří cholera

očkování covid
Domácí Zdraví

Ministerstvo nabádá k očkování proti covidu a chřipce