středa 18. září 2024

Lékaři hrozí hromadnými výpověďmi kvůli přesčasům

Lékařské odbory a Česká lékařská komora vyzvaly lékaře, aby k 31. říjnu podali výpověď z přesčasů, pokud nedojde k dohodě na navýšení platů.

nemocnice

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Lékařské odbory a Česká lékařská komora vyzývají zdravotníky, aby do konce října podali výpovědi z přesčasů, pokud nedojde k dohodě o zvýšení platů. Lékaři tvrdí, že ministerstvo zdravotnictví nesplnilo sliby, které dalo loni. Podle odborářů se nepodaří včas schválit zákon, který by vázal odměny zdravotníků na průměrnou mzdu.

Lékařský odborový klub, vedený Martinem Engelem, varuje, že loňské protesty, kdy výpověď z přesčasů podalo zhruba 6000 lékařů, se mohou opakovat ještě ve větším rozsahu. Ministerstvo tvrdí, že plní sliby z Hegerova memoranda, které zajišťuje minimální příjem navázaný na průměrnou mzdu, a to s limitem osmi hodin přesčasů týdně. Lékaři však upozorňují, že přesčasy tvoří až 40 procent jejich platu, a dodržování zákonného limitu se daří pouze ve čtvrtině nemocnic.

Zdravotníci rovněž kritizují rozdíly v odměňování mezi státními a soukromými nemocnicemi. Rozdíl v platu na stejných pozicích dosahuje až 4000 korun u lékařů a 10 000 korun u sester. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek uvedl, že navrhované změny jsou udržitelné, ale jednání s odbory pokračují.

Autor: Šimon Mitro

Související

léky
Domácí

Češi jsou prý zdravotně negramotní

alzheimer
Zdraví

Místo bydliště může ovlivnit včasnou diagnózu Alzheimera

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.
Domácí Zdraví

Zdravotnictví míří k digitalizaci. Co přinese novela zákona?

Kassala_center_Totil
Zahraniční

Další rána pro Súdán. Válkou zmítanou zemí se šíří cholera