Lék proti mozkožroutovi a tropickým chorobám vyvinuli vědci ve Vestci

Mezinárodní tým parazitologů a medicinálních chemiků vyvinul a úspěšně otestoval látku proti smrtícímu cizopasníkovi, který napadá lidský mozek a zabije 97 procent nemocných. V Ústí nad Labem zabil 16 lidí.

IMG_5125_PHTA_Tech_Notes

Naegleria fowleri
Zdroj: BIOCEV

  • Naegleria fowleri
  • Zdroj: BIOCEV

Biotechnické a biomedicínské centrum Akademie věd a Karlovy univerzity oznámilo, že má léčbu proti cizopasníkovi Naegleria fowleri. Nová látka prokázala vyléčení infekce u myší. Cizopasník způsobuje primární amébovou meningoencefalitidu. Teplovodní mozkožravou amébou se lidé infikují většinou při plavání nebo jiných aktivitách ve vodě. Skrze nosní sliznici a čichový nerv může améba napadnout lidský mozek. Příznaky začínají obvykle pět dní po expozici a pacienti po několika dnech podlehnou poškození mozku.

Přestože je pro parazita typický výskyt v teplejších oblastech, historicky největší počet obětí má Česká republika. V 60. letech minulého století se nakazili návštěvníci krytého bazénu v Ústí nad Labem. Tragédie si vyžádala 16 životů převážně mladých lidí. „I toto byla motivace, proč se věnovat výzkumu látek proti této nemoci,“ uvádí slovenský parazitolog a hlavní autor publikace Róbert Šuťák z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a centra BIOCEV.

„Další motivací bylo, že se jedná o vzácné onemocnění, které nespadá do oblasti výzkumu lukrativního pro farmaceutické společnosti," doplňuje německý vědec Martin Zoltner, vedoucí nově zřízeného Oddělení pro objevování léčiv v centru BIOCEV.

Vědci založili výzkum na inovativním pokusu využít některé známé sloučeniny, například akoziborol účinný proti spavé nemoci a našli příbuznou molekulu, která je schopná zabíjet kultivované améby.

„Experimentální léčba buď významně prodloužila přežití, anebo dokonce myši infikované patogenem Naegleria fowleri zcela vyléčila,“ říká Róbert Šuťák.

Současně vědci objevili další antiparazitní látky, které by se v budoucnu mohly používat proti malárii nebo spavé nemoci. Zjistili, že novou českou protirakovinnou látku MitoTam z vestecké laboratoře lze využít při léčbě malárie, spavé nemoci nebo leishmaniózy.

„Mezi rakovinnými a parazitárními buňkami existuje významná podobnost, která spočívá v jejich nekontrolovatelném množení a s tím souvisejícími nároky na energii a živiny,“ říká Róbert Šuťák a dodává: „MitoTam již úspěšně prošel klinickým hodnocením, a je tak k pacientům blíže než úplně nová látka.“

Související

komár
Světové dny Zdraví

Den komárů

venus-5556107_1280
Zahraniční Vesmír

Na Venuši by mohl být život, vědci tam detekovali čpavek a fosfin

Měsíc
Zahraniční Vesmír

Měsíční jeskyně by mohla poskytnout astronautům úkryt

profimedia-0857724091
Zahraniční Zajímavosti

Výzkumníci našli prastaré vraky u Řecka. Lodě jsou staré i 5 000 let