pondělí 16. září 2024

LEGO přechází na ekologičtější materiály, plastů se však nezbaví

LEGO oznámilo, že do roku 2032 plánuje přejít na výrobu svých ikonických kostiček z obnovitelných a recyklovaných materiálů. Společnost se tak odklání od závislosti na fosilních palivech.

LEGO store

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Dánská společnost LEGO se rozhodla výrazně zlepšit udržitelnost své výroby a oznámila plán používat do roku 2032 výhradně obnovitelné a recyklované materiály. Aktuálně jsou LEGO kostičky vyráběny ze směsi nových plastů z fosilních zdrojů a obnovitelných materiálů. Firma testovala více než 600 různých materiálů, aby našla ty nejvhodnější a nejbezpečnější pro výrobu.

V první polovině roku 2024 tvořily obnovitelné a recyklované materiály průměrně 22 procent všech použitých surovin, což je nárůst oproti 12 procentům v roce 2023. Přechod na ekologičtější materiály však nebude levný. LEGO investuje do obnovitelných surovin, které jsou až o 70 procent dražší, ale zákazníci se nemusí obávat, že by se tato cena promítla do cen hraček. LEGO ve své zprávě také uvedlo, že v první polovině roku 2024 vzrostly jeho tržby o 13 procent a prodeje dokonce o 14 procent.

I přes tyto snahy zůstává otázka plastového odpadu palčivým problémem. Každoročně se po celém světě vyprodukuje přes 300 milionů tun plastu, ale jen malé procento se recykluje. Kritici upozorňují na to, že i recyklovaný plast může představovat zdravotní a environmentální rizika. Někteří experti dokonce volají po tom, aby LEGO hledalo zcela nové materiály nebo se plastů úplně zbavilo.

LEGO stavebnice jsou na trhu už 75 let.

Autor: Šimon Mitro

Související

5887478315_6941e9711d_b
Ekonomika

Německo začíná s demolicí průmyslu. Zelená politika vyhání výrobu ze země

výuka v lese
Domácí Školství

Ministerstvo podpoří ekologické vzdělávání novou výzvou

účtenka
Domácí Ekologie

Účtenky pouze do směsného odpadu. Jejich recyklace ohrožuje životní prostředí

Albert
Domácí Nakupování

Češi mění nákupní návyky. Více se zajímají o ekologii a obaly