čtvrtek 19. září 2024

Legendární rocker slaví. Alice Cooper už je pětasedmdesátník

Alice Cooper slaví 75. narozeniny. Do Česka se nechystá.

Rocker Alice Cooper

Rocker Alice Cooper
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Rocker Alice Cooper
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Vincenta Damona Furniera znají rockoví fanoušci pod pseudonymem Alice Cooper podle čarodějnice upálené v 18. století. Legendární rocker se narodil čtvrtého února roku 1948 v Detroitu do rodiny evangelického kněze, pracujícího pro NASA.

Cooper proslavil divadelní podobu rocku známou jako schock rock. Do svých koncertních představení zahrnoval gilotiny, falešnou krev, hady, svěrací kazajku, elektrická křesla a mnoho dalších hororových prvků. Původně patřilo jméno Alice Cooper hudební skupině, jejímž lídrem byl právě Furnier. V roce 1974 si detroitský rodák změnil jméno na Alice Cooper a odstartoval svou sólovou kariéru.

Mezi největší hity kapely Alice Cooper se řadí I'm Eighteen (1971) nebo hit School's Out (1972). Cooperova sólová dráha začala albem Welcome to My Nightmare (1975). Během 70. až 90. let si střihl i několik filmových rolí v povětšině velmi špatně hodnocených filmech. Coopera můžete vidět v komedii Sextette, hororu Pes zabiják nebo krváku Freddyho smrt - Poslední noční můra. Jediným kvalitním filmem Cooperovy „herecké“ kariéry je Carpenterův sci-fi horor Vládce temnot. Posledním velkým hitem Alice Coopera je píseň Poison z roku 1989.

Cooper bojoval během své největší slávy se závislostí na alkoholu, podle svých slov je čistý a střízlivý od roku 1984. Se závislostí mu pomohl sport, především jeho záliba v golfu. Je rodičem tří dětí, dvou dcer Sonor a Calico a syna Dashiella. Legendární rocker dodnes vystupuje, ale především ve Spojených státech.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: IMDb, Biography

Související

6296336021_ab090bd783_b
Zahraniční

Trumpovi a Bidenovi vyrostla konkurence. Do voleb chce jít také Alice Cooper

202402_News_Alice-Cooper-Fossil1
Zahraniční

Alice Cooper má svou fosílii, stejně jako Lady Gaga, Sex Pistols nebo Mick Jagger

Wayne-Kramer-of-MC50-nov-12-2018-billboard-1548
Hudba

Zemřel praotec punku. Waynea Kramera zabila rakovina slinivky

Známka z výročí 150 let od narození Josefa Suka staršího
Domácí Výročí

Speciální známka s hudebním lyrikem je v prodeji. Dvořákův žák letos slaví 150 let od narození