sobota 27. července 2024

Lázně otevřou sezonu. Do Libverdy se jezdí lidé léčit už dvěstě let

Josef II. nebo Franz Kafka, i taková prominentní hosty pamatují Lázně Libverda v severních Čechách. O víkendu tam zahájí lázeňskou sezónu.

Libverda

Lázně Libverda leží na severní straně Jizerských hor.
Zdroj: Jan Skala

  • Lázně Libverda leží na severní straně Jizerských hor.
  • Zdroj: Jan Skala

Lázně Libverda na severní straně Jizerských hor ve Frýdlantském výběžku nemají takovou reputaci jako západočeské Karlovy Vary, Mariánské či Františkovy Lázně, ale rozhodně se jim půvab upřít nedá. Oproti zmíněným destinacím v Karlovarském kraji nejsou tak rozlehlé, nemají ani tak velkou kolonádu, ale dvousetletá tradice léčebných procesů z nich dělá právoplatného člena české lázeňství. O víkendu Lázně Libverda čeká slavnost, která otevře letošní lázeňskou sezonu. Rozsáhlý program se v Libverdě uskuteční poprvé po několika letech. Kvůli covidovým restrikcím se lázeňská sezóna od roku 2020 neotvírala.

Lázně v obci Libverda začaly vznikat v druhé polovině 18. století. V roce 1785 prošel chemickými zkouškami nejstarší pramen Boží voda a zanedlouho poté začala vyrůstat první léčebná zařízení. Za zakladatele lázní se považují členové šlechtického rodu Clam-Gallasů, za jejichž panování vznikla řada lázeňských budov. Věhlas Libverdy byl i mezinárodní. Na severu Čech se léčil císař Josef II., ruská velkokněžna Anna Fjodorovna, jazykovědec Josef Jungmann či spisovatel Franz Kafka.

Autor: Jan Skala

Související

Skipiste_Bedrichov_2006
Domácí

Bedřichov se bojí o skiareál. Ten koupila developerská společnost a plány tají

Nádrž Perlík
Domácí Příroda

Nádrž Perlík zkrášluje úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

1280px-Lázně_Libverda,_krytá_kolonáda
Domácí

Lázně Libverda opravují kolonádu. Zmizí celá rozpadající se konstrukce

ski-lift-861x574
Domácí

V Krkonoších se začne lyžovat už tento týden. Na Šumavě až o Vánocích