neděle 28. dubna 2024

Lázně Libverda opravují kolonádu. Zmizí celá rozpadající se konstrukce

Ještě letos vyroste zcela nová kolonáda v Lázních Libverda ve Frýdlantském výběžku. Tu starou už začali dělníci demontovat.

1280px-Lázně_Libverda,_krytá_kolonáda

Stará kolonáda Lázní Libverda bude brzy minulostí.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Stará kolonáda Lázní Libverda bude brzy minulostí.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Pouze pitná síň Kristiánova pramene zůstane z kolonády v Lázních Libverda na Liberecku stejná, jak ji návštěvníci znali dosud. Všechno ostatní včetně konstrukce kolonády začalo s novým rokem mizet. Společnost, která provoz lázní zajišťuje, se totiž rozhodla pro rozsáhlou rekonstrukci, protože dvoukřídlá kolonáda z devatenáctého století, přestože je kulturní památkou, je v žalostném stavu.

Přestože se společnost Lázně Libverda pokoušel nejprve starou kolonádní konstrukci zachránit, rozsah poškození byl tak značný, že se nakonec rozhodla pro její demolici a vystavění nové. Ta by svým stylem měla odpovídat významu staré kolonády. Pro návštěvníky bude omezení vstupu do lázeňského prostoru za rekonstrukce minimální, jen kulturní akce se přesunou z prostoru kolonády do lázeňského parku.

Libverda nepatří mezi nejexponovanější české lázně a svým věhlasem se těžko vyrovná Karlovým Varům, Mariánským či Františkovým Lázním, i tak má slavnou historii. Na tomto místě se léčila řada historicky známých osobností, ať už šlo o císaře Josefa II., o ruskou velkokněžnu Annu Fjodorovnu, jazykovědce Josefa Jungmanna či spisovatele Franze Kafku.

Autor: Jan Skala

Související

Vizuál 58. ročníku MFF Karlovy Vary a Ivan Trojan na červeném koberci ve Varech.
Film a TV Festival

Trojan získá cenu prezidenta karlovarského festivalu

profimedia-0854636599
Domácí

Plzeňská únikovka bude letos ještě dramatičtější. Hlavně přes léto

Byvale_Mestske_lazne_na_Denisove_nabrezi
Domácí

Památkáři hodili vidle do opravy zchátralých plzeňských lázní

Jízdárna_Světce_-_interiér_2022_(012)
Domácí

Mnohaletá rekonstrukce skončila. Světce znovu otevřely unikátní jízdárnu