Lavičky ve Františkánské zahradě září novotou. Nové jsou i odpadkové koše

Téměř sto laviček v pražské Františkánské zahradě prošlo renovací. Té se dočkaly i odpadkové koše a úpravou prošly také cestičky a odvodňovací kanály.

Lavičky ve Františkánské zahradě

Nyní už jsou všechny lavičky nově zrenovované.
Zdroj: Praha 1

  • Nyní už jsou všechny lavičky nově zrenovované.
  • Zdroj: Praha 1

V září se dočkalo renovace posledních 26 laviček typu baroko. Obnova každé z nich vyšla na 7 500 korun, což je nižší částka, než za kterou by se pořídila nová. Ta by vyšla až na 14 tisíc korun.

„Základem obnovy je zachování původních litinových nohou, které jsou opískované a poté opatřené povrchovou úpravou takzvaným komaxitem. Tento postup zajišťuje nejen estetickou kvalitu, ale i dlouhodobou ochranu laviček proti povětrnostním vlivům. Dřevěné výdřevy byly nahrazeny modřínem, který lépe odolává vlhkosti než dříve používaný smrk. Speciální nátěr navíc umožňuje snadné odstranění případných graffiti,“ vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí Jakub Vaculín. 

Na lavičky dlouhých třicet pět let nikdo nesáhl. Nový háv si proto rozhodně zasloužily. Stejně tak obměnu potřebovaly i odpadkové koše a pěšinky. Ani odvodňovací kanály nezůstaly zkrátka.

Renovace se dočkaly už také veřejné prostory na Kampě nebo na Malostranském náměstí. Příští rok se budou obnovovat lavičky třeba ve Vojanových sadech.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Praha
Domácí

Noční zákaz vjezdu do ulic Starého Města po dvou dnech končí

profimedia-0669873218
Domácí

Závodům po Starém městě je konec. Praha tam zavedla noční zákaz vjezdu