čtvrtek 19. září 2024

Laureáta Nobelovy ceny míru poslal běloruský soud na deset let do vězení

Okresní soud v Minsku poslal běloruského disidenta, nositele Nobelovy ceny za mír a ochránce lidských práv Alese Bjaljackého na deset let do vězení. Další tři jeho spolupracovníci dostali sedm až devět let.

bialicki_9w.jpg

Aljes Bjaljacki u soudu.
Zdroj: Viasna

  • Aljes Bjaljacki u soudu.
  • Zdroj: Viasna

Informace o rozsudku přinesla nevládní organizace Viasna zabývající se lidskými právy v zemi. Běloruské úřady organizaci, kterou vede právě Bjaljacki, zakázaly jako extremistickou.

Soudkyně Maryna Zapasnikova kromě Bjaljackého odsoudila i jeho zástupce Valjancina Stefanoviče, koordinátora kampaně za svobodné volby, právníka Uladzimira Labkoviče a v nepřítomnosti ochránce lidských práv Dzmitryje Salaujova. Tresty padly za pašování hotovosti organizovanou skupinou a za financování protestů, které vypukly proti autoritářskému režimu v létě 2020 poté, co úřady znovu prohlásily Alexandra Lukašenka vítězem prezidentských voleb. Podle opozice byly volby zfalšované, Západ odmítl uznat Lukašenkovu legitimitu.

Uložené tresty jsou o dva roky nižší, než požadoval prokurátor Aliaksandr Karol. Každý z obžalovaných dostal také pokutu, Bjaljacki má zaplatit 185 000 běloruských rublů, to je v přepočtu asi 1,6 milionu korun. Ostatní obžalovaní pak každý v přepočtu 900 tisíc korun. Soud také nařídil vybrat od obžalovaných asi 6,5 milionu korun, které údajně získali zločinnými prostředky.

V předvečer vynesení rozsudku vydalo 21 mezinárodních organizací pro lidská práva prohlášení požadující propuštění obžalovaných a stažení všech obvinění proti nim.

Trestní spis měl přes 85 tisíc stran ve 284 svazcích. Při vyšetřování případu policie vyslechla asi sto svědků, soud jich předvolal jen několik, protože mnoho z nich požádalo o jednání bez jejich přítomnosti. Později se ukázalo, že svědci od soudu dostali shodnou a předem vyplněnou žádost o nedostavení se k soudu. Všichni obžalovaní měli v soudní síni pouta na rukou a byli zavření za mřížemi.

Související

GK5QHjCW4AAM_X6
Zahraniční

Vietnamskou podnikatelku čeká smrt. Přesto zase usedla na lavici obžalovaných

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Ficův atentátník chtěl ven vazby. Soudce naopak důvody rozšířil kvůli terorismu

ETalk2008-Diddy1
Krimi

Rapper Sean Combs je ve vazbě. Za obchod s bílým masem mu hrozí doživotí

skynews-kristina-joksimovic_6682614
Zahraniční

Manžel modelku zabil, rozřezal a rozmixoval. Chtěl s ní krmit psy