Láska v USA vyhasíná. Zájem nezadaných o partnerské vztahy klesá

Více než polovina nezadaných Američanů nehledá žádný vážný ani nezávazný vztah. Být single jim zřejmě vyhovuje.

partnerské vztahy

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Katie Salerno

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Katie Salerno

Téměř polovina Američanů pod 30 let nemá žádný romantický vztah. Rozdíl je patrný především mezi mladými muži a ženami. Mezi dospělými ženami pod třicet let je nezadaných jedna třetina, zatímco u stejně starých mužů je to 63 procent. Nerovnost zřejmě souvisí s faktem, že ženy častěji randí se s staršími muži, než je tomu naopak.

V rámci všech dospělých v USA je podle průzkum Pew Research tři z deseti Američanů nezadaných. Poměr nezadaných se velmi liší jak v sexuální orientaci tak v rase. Heterosexuálů je v USA nezadaných 28 procent, zatímco příslušníků LGBTQ komunity je single 51 procent. Po stránce rasy je nejméně nezadaných bělochů (27 %), následují Asiati (29 %) a Hispánci (32 %). Nejvíce nezadaných je Afroameričani (47 %).

Podíl nezadaných se v posledních letech v USA nemění, ale od roku 2019 klesá počet lidí, kteří aktivně vyhledávají vážné i nezávazné vztahy.

Šest z deseti nezadaných Američanů v průzkumu Pew Reseearch uvedlo, že momentálně nehledají žádný vážný ani nezávazný vztah. S tímto tvrzením souvisí i zájem o randění, který v americké populaci opadává. Ještě před čtyřmi lety mělo 61 procent nezadaných mužů zájem chodit na rande, nyní randění vyhledává jen polovina nezadaných. U žen se zájem příliš nemění, ale je trvale o poznání nižší než u mužů. Z 38 procent klesl na 35 procent. Dvě třetiny nezadaných žen, tak nemá zájem o randění.

Rozdíl je také v tom, jaký typ vztahu muži a ženy hledají. Zatímco 41 procent žen hledá vážný vztah, tak u můžu je to jen jedna čtvrtina. Muži nejčastěji uváděli, že hledají ve stejné míře vážný i nezávazný vztah (56 %). Zajímavé je, že téměř totožné množství mužů a žen chce pouze nezávazný vztah (19 % single mužů vs. 15 % žen).

Nezadaní se nejčastěji seznamují online. Ve věkové kategorii 18 až 49 let je to více než polovina Američanů (53 %). Nad 50 let se přes internet a online seznamky seznamuje jedna čtvrtina Američanů.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Pew Research

Související

GL0otynbgAEHkNk
Zahraniční

Časiv Jar vzdoruje, ale Rusko postupuje. Lavrov mluví o jaderném nebezpečí

Demonstrant na Kolumbijské univerzitě s logem Hamásu
Zahraniční

Nacistické Německo na americké půdě: Protiizraelské protesty na univerzitách sílí

437574446_3564855510431466_8334234056602367149_n
Zahraniční

Nad Ruskem vyhrajeme, tvrdí Zelenskyj. Americké peníze mohou dorazit za týden

800px-Arak_Heavy_Water4
Zahraniční

Írán chce novou jadernou dohodu. Už o ní jedná i se Spojenými státy