pondělí 16. září 2024

Lanový most v Pardubicích je tím největším u nás

Lanový most v Pardubicích byl pro stavbaře velkým oříškem. A ještě není hotový. Už teď je ale jisté, že jde o nejdelší lanový most v Česku. Je dlouhý 250 metrů a jeho rozpětí činí 135 metrů.

Vizualizace lanového mostu v Pardubicích

Lanový most je nejdelším v Česku.
Zdroj: Ředitelství silnic a dálnic

  • Lanový most je nejdelším v Česku.
  • Zdroj: Ředitelství silnic a dálnic

Most bude součástí právě vznikajícího severovýchodního obchvatu města. Na obchvatu bude deset mostů, z nichž tento byl pro stavbaře největším oříškem.

„Hmotnost mostu je deset tisíc tun toho, co se vysouvá. Posouvá se to dvěma hydraulickými jednotkami a ty mají maximální sílu kolem 300 tun,“ vysvětlil mostní expert Pavel Vítek.

Práce na severovýchodním obchvatu začaly v prosinci 2022 a stát stavba vyjde téměř na jednu a půl miliardy korun. Severovýchodní obchvat je pro město zásadní stavbou, která přinese zklidnění a úlevu od nadměrné dopravní zátěže. Kromě toho bude stavba sloužit i jako přivaděč k dálnici D35.

Jak se lanový most staví?

Jde o poměrně zřídka používanou technologii. Postupně se vysouvají jednotlivé mostní díly o délce 32 metrů. Tato metoda zamezuje vzniku velkého množství pracovních spár a minimalizuje i množství napojování předpínacích kabelů. U lanového mostu v Pardubicích se kladl důraz i na design. Most má omezený počet závěsů, a proto umožňuje téměř nerušený výhled na nedalekou Kunětickou horu, dominantu Pardubického kraje.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

rybitvi
Domácí

Zastavení spalovny v Rybitví má šanci na úspěch. Přidal se znovu i Senát

Začala oprava kostela sv. Bartoloměje v Pardubicích.
Domácí

Kostel sv. Bartoloměje v Pardubicích prochází rozsáhlou rekonstrukcí

profimedia-0897823382.jpg
Fotbal Chance liga

Slovácko dalo první gól v soutěži. Stačil na vítězství v Pardubicích

Tenis ilustrační.
Tenis

Pardubickou juniorku ovládli Kumstát a Ticháčková