pátek 27. září 2024

Lanovku na Petřín poškodil vydatný déšť. Lidé už se nesvezou

I když lanovku na Petřín čeká rekonstrukce až v příštím roce, už teď je mimo provoz. Dráhu totiž poškodily nedávné vydatné srážky. Lidé se s ní ale mohou přijít rozloučit.

Lanová dráha na Petřín

Současnou lanovkou už se Pražané ani turisté nesvezou.
Zdroj: pid.cz

  • Současnou lanovkou už se Pražané ani turisté nesvezou.
  • Zdroj: pid.cz

Velké množství srážek, které před pár dny sužovaly celé Česko, poškodilo i lanovou dráhu vedoucí na Petřín. Velká plánovaná rekonstrukce sice měla odstartovat až v březnu, dojezdila ale už teď.

Neustále se pohybujícímu petřínskému svahu, na kterém je postavena současná trať petřínské lanovky, a z toho důvodu nefungujícímu odvodnění bohužel zasadilo poslední ránu nedávné extrémní množství srážek. Provedli jsme velmi detailní kontrolu tratě a vyhodnocení jejího technického stavu. Trať je na mnoha místech tak poškozená a podemletá, že přestalo například fungovat uchycení řady pražců. Trať se bohužel stala naprosto nesjízdnou. Kromě toho se na ni z podmáčené půdy zřítil strom, který ji ještě více poškodil, v místě navíc hrozí pád dalších dřevin,“ říká člen představenstva pražského dopravního podniku Jan Šurovský.

Veřejnost se ale může přijít s dosavadní lanovou dráhou rozloučit o některém z říjnových víkendů. Každou sobotu se odehrají komentované prohlídky horní stanice lanovky, zázemí a strojovny. Návštěvníci dostanou i speciální rozlučkovou jízdenku.

Co čeká lanovku v příštích měsících?

V listopadu a prosinci dopravní podnik zahájí přípravné práce k rekonstrukci tratě. Oba vozy lanovky odveze, jeden zamíří do Muzea MHD, druhý do Národního technického muzea. Demontážní práce začnou poté, co dopravní podnik najde zhotovitele rekonstrukce drážního tělesa. V nadcházejících týdnech také objedná už vysoutěžené nové vozy a začne tak jejich výroba.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Včelstva na střeše vokovické vozovny DPP
Domácí

Pražský dopravní podnik vyrábí svůj vlastní med

Zličín
Domácí

Plán na stanici metra Depo Zličín byl zrušen

Výtah na stanici metra Jiřího z Poděbrad.
Domácí

Stanice metra Jiřího z Poděbrad je již plně bezbariérová

letiště
Domácí

Praha chce zrychlit dopravu. Všechny autobusy proto budou na znamení