Lanovka na Ještěd není památkou, rozhodlo ministerstvo navzdory expertům

Liberecká lanovka letos oslavila devadesát let od uvedení do provozu. Ani to jí ale nepomohlo v tom, aby ji ministerstvo kultury zahrnulo mezi památky. Přitom o tom žádali památkáři i obyvatelé Liberecka.

Lanovka_na_Ještěd,_míjený_vůz_2_u_pilíře

Lanovka z Horního Hanychova na Ještěd ještě za provozu.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Lanovka z Horního Hanychova na Ještěd ještě za provozu.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Zatím bez důkladného odůvodnění oznámilo ministerstvo kultury, že i přes snahy památkářů neuvede lanovku na Ještěd mezi kulturní památky. Podnět na získání statutu podali aktivisté z Liberecka, kteří chtěli docílit, aby lanovka při svém opětovném spuštění zachovala kyvadlový provoz, jako tomu bylo dosud. Ve hře je totiž varianta, že by kabiny měly jezdit v oběžném systému, což by podle nich byl velký zásah do celé dráhy.

Rozhodnutí ministerstva není pravomocné, do poloviny ledna je možné proti němu podat odvolání. Pokud se tak nestane, úředníci se chystají vysvětlit, proč šli proti mínění všech orgánů památkové péče, které uvedení lanovky mezi kulturní památky navrhovaly. Ministerstvo své rozhodnutí údajně postavilo na zájmu o bezpečnost veřejné dopravy a na ochraně zdraví obyvatel.

Lanovka na Ještěd je mimo provoz od roku 2021, kdy se její kabina zřítila. Při pádu zemřel průvodčí, který v tu chvíli byl v kabině sám.

Autor: Jan Skala

Související

Liberec udělil čestné občanství in memoriam 13 obětem holokaustu
Domácí

Liberec symbolicky vrátil občanství obětem holokaustu

profimedia-0826929864
Domácí Vánoce

Liberec už má svůj vánoční strom

nová Sokolská ulice
Domácí

Jako ve Skandinávii. Liberecká Sokolská ulice se otevřela veřejnosti

57360259_10217648432857704_447332156822257664_n
Krimi

Bývalý člen Red Hot Chili Peppers jde před soud. Zpovídá se ze smrti chodce