neděle 29. září 2024

Kýč nebo krása? Kovová socha velblouda v Plzni budí emoce

Umělecké dílo zase budí v Plzni vášně. Obyvatelé města se bouřili proti novým kašnám na náměstí Republiky, odpor v nich vzbuzoval pětimetrový růžový králík požírající člověka, teď je to zase kovová plastika velblouda.

velbloud

velbloud
Zdroj: facebook.com

  • velbloud
  • Zdroj: facebook.com

Velbloud je dílem uměleckého kováře Jakuba Vaňhary. Objednal si ho provozovatel nákupní zóny, aby přilákal pozornost. To se mu povedlo. Obyvatele Plzně rozdělila socha na dva tábory. Jeden ji považuje za povedenou, chodí si ji fotit a sdílí snímky na sociálních sítích, druhý ji považuje za kýč, míní, že je ošklivá a že velblouda autor nejspíš nikdy neviděl.

Podobné emoce v Plzni vzbudil velbloud už jednou, když město vybralo a pak nechalo na centrální náměstí instalovat moderní minimalistické kašny vycházející ze znaku Plzně, jedna z nich představuje právě velblouda, druhá chrtici a třetí anděla. Snad ještě větší humbuk vyvolalo dílo Panoptikum – pět metrů vysoký růžový králík pojídající bezhlavé tělo člověka. Po pár letech si na něj ale Plzeňané tak zvykli, že v anketě, zda ho odstranit, nebo nechat ve veřejném prostoru, rozhodli právě pro jeho zachování.

A právě s králíkem teď nejčastěji kovovou novinku spojují. "Na rozdíl od králíka je velbloud ve znaku našeho města a tenhle je pěkný, celé to dává smysl," napsal na Facebooku Radek Škubal. "No určitě není horší, než ten obludnej růžovej králík," souhlasila s ním Marcela Štampachová Plassová.

Kovového velblouda vytvořil umělecký kovář především z odpadu. "Velbloud je ze 70 procent z kovového odpadu, je svařovaný ze zbytků železa, proto vypadá jako sešívaný," sdělila za autora Martina Juřenová. Práce na velbloudovi trvala 2,5. Zvíře dostalo také zvláštní výraz, má totiž vyplazený jazyk. "Nemá to hlubší význam než ten, že chceme, aby velbloud vyvolával pozitivní emoce. Velbloud se jakoby usmívá," vysvětlila mluvčí.

Dílo je vysoké 3,6 metru, na délku má 4,7 metru a váží jednu tunu. V Plzni bude nastálo.

Plzeňští sebrali velblouda husitům

V období husitství si Plzeňští pravděpodobně svévolně vložili do erbu zlatého dvouhrbého velblouda jako připomínku toho, že stateční obránci města v době husitských válek svým neohroženým výpadem ukořistili právě velblouda, kterého u sebe měli husité obléhající město. Podle tradice daroval znamení velblouda Plzeňským císař Zikmund Lucemburským, doklady o tom ale neexistují. Následně si Plzeňané opět svévolně doplnili erb postavou anděla-štítonoše.

Autor: mš

Související

459412504_10161087483079219_6345409652675667534_n
Domácí

Pardubice i Plzeň pojedou po staru. Jen ti Piráti už u toho budou chybět

solární energie
Domácí Zelená energie

Plzeň vsadí na městské fotovoltaické elektrárny

Vizuál k 37. ročníku Finále Plzeň
Film a TV Festival

Rok vdovy, Život k sežrání i nový Hřebejk. Finále Plzeň odhalilo program

Plzeň,_Kollárova_(2)
Domácí

Plzeň pokračuje ve zdražování parkovného. Nově se platí i v sobotu