Kybernetické hrozby v Česku neustávají. Android je pod útokem adwaru

Statistiky kybernetických hrozeb pro platformu Android za srpen potvrzují obavy bezpečnostních expertů.

kyberútok

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Srpnová statistika kybernetických hrozeb pro platformu Android v Česku potvrzuje stávající trendy. Adware Andreed a malware Agent.HQS, doprovázený bankovním trojským koněm Cerberus, zůstávají na vrcholu seznamu. Bezpečnostní experti ze společnosti ESET upozorňují, že ačkoli se adware často podceňuje, může být součástí složitějších útoků zaměřených na naše data a finance.

Adware se nadále šíří hlavně přes napodobeniny her a aplikací, což z něj činí nebezpečí nejen pro dospělé, ale i pro děti. Malware Agent.HQS se maskuje za legitimní aplikace a slouží jako dropper, tedy prostředek k distribuci dalších škodlivých kódů. Cerberus pak útočí na uživatele internetového bankovnictví, kde dokáže upravit stránky a odcizit citlivé údaje.

Kyberútoky jsou stále sofistikovanější, mnohdy za nimi stojí dobře organizované skupiny útočníků. Mobilní telefony se stávají častým cílem, protože nahrazují počítače v mnoha každodenních aktivitách. Bezpečnostní experti proto doporučují nejen opatrnost při stahování aplikací, ale i investici do kvalitní bezpečnostní ochrany zařízení.

Autor: Šimon Mitro

Související

kyberbezpečnost
Krimi AI

Roste počet kyberútoků. Jsou sofistikovanější díky AI

hovor kreditka
Krimi

Falešní bankéři z Hodonína přišli k milionům

podvod
Krimi

Podvody s kryptoměnami cílí na seniory. FBI hlásí miliardové ztráty

zabezpečení počítače
Domácí

Falešné hry na Androidu ohrožují bankovní účty