pondělí 8. července 2024

Kvůli zákazu potratů málem umřela. Teď chce žalovat stát

Čekala své vymodlené dítě, lékaři jí ale řekli, že plod nepřežije a těhotenství pro ni může být i smrtelně nebezpečné. Žena z Texasu, které přísný zákon o zákazu potratů nedovolil riskantní těhotenství ukončit, tak málem zemřela. Teď chce stát žalovat.

amanda

Amanda musela porodit svou mrtvou dceru. Dala jí jméno Willow.
Zdroj: Instagram/Amanda Zurawki

  • Amanda musela porodit svou mrtvou dceru. Dala jí jméno Willow.
  • Zdroj: Instagram/Amanda Zurawki

Těšila se na vysněnou dcerku, místo toho přišel šok! Amanda Zurawski z Texasu si od lékařů vyslechla zdrcující zprávu. Kvůli oslabení tkáně v děloze neměla šanci plod donosit, odborníci jí tak doporučili těhotenství předčasně ukončit. Zákony ve státě Texas ale potraty přísně zakazují a výjimku nedostala ani Amanda, přestože ženám s touto diagnózou hrozí životu nebezpečná infekce. Ta se Amandě nevyhnula a upadla i do septického šoku. "Zuby mi nekontrolovatelně drkotaly, nedokázala jsem dát dohromady větu. Představte si, když máte tu nejhorší chřipku, jakou jste kdy v životě měli a tohle bylo ještě tisíckrát horší," popsala žena svůj stav. V nemocnici jí pak museli vyvolat porod mrtvého dítěte a po něm ji okamžitě převezli na JIP, kde strávila několik dní. Sepse ženě způsobila jizvy na děloze i vejcovodech, což může v budoucnu vést k značným problémům s početím.

Amanda je jednou ze 13 žen, které se rozhodly stát žalovat. Jejich cílem bylo hlavně to, aby se v Texasu zákaz zrušil a lékaři tak měli volnější ruce při rozhodování o nutnosti předčasného ukončení těhotenství. Stát požádal soudce o odložení případu. Guvernér Greg Abbott teď podepsal legislativu, která říká, že lékaři mohou používat svůj lékařský úsudek, aby zabránili vážným komplikacím způsobeným mimoděložním těhotenstvím, nebo předčasným prasknutím děložních blan, které bylo příčinou Amandiny sepse. Podle centra pro reprodukční práva, které financuje žalobu jménem žen, to ale nestačí. Ve svém prohlášení uvedlo, že neexistuje dostatečně dlouhý seznam, který by zahrnoval všechny případy, kdy by interrupce mohla být z lékařského hlediska nezbytná. Amanda tvrdí, že se nevzdá a o spravedlnost bude usilovat dál. "Nemyslím, že je něco mocnějšího, než naštvaná máma a Texas jich má teď proti sobě hned několik," dodala.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: CNN

Související

protest pro legalizaci potratů v USA
Zahraniční

Třetina Američanek je pro zákaz potratů

29595293_444913402593677_120767764441210570_n
Domácí

Pitomio je v pořádku. Okamura se svou stížností u Ústavního soudu neuspěl

United_States_Secretary_of_Defense_Lloyd_Austin_hosts_Slovakia_Minister_of_Defence_Robert_Kaliňák_at_the_Pentagon_on_March_1,_2024_-_11
Zahraniční

Kaliňák žaluje svého předchůdce. Darování stíhaček byla vlastizrada, tvrdí

426359501_935752751250923_2597971856452863860_n
Hudba Video

Musel jsem sledovat pornografii. Muž žaluje Madonnu za emoční újmu