pátek 26. dubna 2024

Kvůli vyšší DPH na pivo někteří hospodští zvažují konec podnikání

Podle průzkumu Plzeňského prazdroje ukončí provoz pět procent hospod po zvýšení sazby DPH na pivo o 11 procent.

Pilsner Urquell

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Hana Mara

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Hana Mara

Průzkum plzeňského prazdroje zjišťoval, co pro české hospodské bude znamenat zvýšení sazby DPH na pivo z aktuálních deseti na 21 procent, které je ve vládním úsporném balíčku. Průzkumu se zúčastnila více než tisícovka hospod. Obavy ze zvýšení DPH mají hospodští z velkých měst i z venkova.

Valná většina hostinských, 87 procent, se shoduje na tom, že bude muset kvůli růstu sazby zásadně zdražit čepované pivo s ohledem na inflaci a rostoucí náklady. Více než polovina oslovených soudí, že se zdražení piva projeví na nižších útratách hostů, polovina hostinských se obává dalšího odlivu zákazníků.

Růst sazby DPH by se nejvíce dotkl hospod, které nevaří a nenabízí studenou kuchyni. Ty tvoří podle Českého svazu pivovarů a sladoven zhruba polovinu všech restauračních podniků v Česku. „Zvýšení sazeb u čepovaného piva a navíc i dvouprocentní růst u stravovacích služeb bude jen u nás dělat v nákladech v součtu 50 až 60 tisíc korun měsíčně navíc. Určitě si ale nemůžeme dovolit zdražit pivo naráz třeba o pět korun, protože bychom tím odradili hosty. Takže se to výrazně dotkne nás samotných,“ uvedl spolumajitel další plzeňské restaurace U Gigantu Jiří Petrželka.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Prazdroj

Související

Budějovický Budvar
Ekonomika Pivo

Budvar uvařil nejvíce piva v historii. Tržby rostou

Papež František
Zahraniční

Popularita papeže Františka klesá

Demonstrace za reformu zbraní v USA v souvislosti se střelbami na školách.
Zahraniční

Každý čtvrtý učitel v USA loni zažil uzavření školy kvůli střelbě

012
Domácí

Ochranu dostalo 600 tisíc uprchlíků. Je to víc, než zvládneme, myslí si většina lidí