Průzkum plzeňského prazdroje zjišťoval, co pro české hospodské bude znamenat zvýšení sazby DPH na pivo z aktuálních deseti na 21 procent, které je ve vládním úsporném balíčku. Průzkumu se zúčastnila více než tisícovka hospod. Obavy ze zvýšení DPH mají hospodští z velkých měst i z venkova.
Valná většina hostinských, 87 procent, se shoduje na tom, že bude muset kvůli růstu sazby zásadně zdražit čepované pivo s ohledem na inflaci a rostoucí náklady. Více než polovina oslovených soudí, že se zdražení piva projeví na nižších útratách hostů, polovina hostinských se obává dalšího odlivu zákazníků.
Růst sazby DPH by se nejvíce dotkl hospod, které nevaří a nenabízí studenou kuchyni. Ty tvoří podle Českého svazu pivovarů a sladoven zhruba polovinu všech restauračních podniků v Česku. „Zvýšení sazeb u čepovaného piva a navíc i dvouprocentní růst u stravovacích služeb bude jen u nás dělat v nákladech v součtu 50 až 60 tisíc korun měsíčně navíc. Určitě si ale nemůžeme dovolit zdražit pivo naráz třeba o pět korun, protože bychom tím odradili hosty. Takže se to výrazně dotkne nás samotných,“ uvedl spolumajitel další plzeňské restaurace U Gigantu Jiří Petrželka.