čtvrtek 17. října 2024

Kvůli šíření ptačí chřipky se v Brodu nad Tichou utratí 750 tisíc nosnic

Ptačí chřipka se ve velkochovu nosnic v Brodě nad Tichou na Tachovsku rozšířila do dalších částí hospodářství. Státní veterinární správa proto rozhodla o utracení všech nosnic, kterých je v chovu asi 750 tisíc. Veterináři hlásí další ohniska nemoci.

Hasiči pomáhají při likvidaci chovu v Brodě nad Tichou.

Hasiči pomáhají při likvidaci chovu v Brodě nad Tichou.
Zdroj: HZS Plzeňského kraje

  • Hasiči pomáhají při likvidaci chovu v Brodě nad Tichou.
  • Zdroj: HZS Plzeňského kraje

Zásah v Brodě je mimořádný. „Jedná se o logisticky velmi náročnou akci, bude proto důležitá spolupráce se složkami integrovaného záchranného systému, chovatelem a asanačními podniky,“ Řekl Minutovým zprávám mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Původně se počítalo s utracením 220 tisíc nosnic. Navzdory přijatým opatřením a veškerému úsilí se nepovedlo zabránit šíření vysoce nakažlivého onemocnění drůbeže do dalších hal a bude nutné zlikvidovat celý chov.

Nákazová situace je velmi vážná. Jen v prosinci bylo v České republice vyhlášeno deset nových ohnisek ptačí chřipky. Tempo, jakým nová ohniska nákazy přibývají, stále zrychluje. Aktuálně nejnovější je ohnisko v malochovu drůbeže v Újezdci u Luhačovic na Uherskohradišťsku.

„Opětovně apelujeme na všechny chovatele drůbeže a ptactva, aby dodržovali zásady biologické bezpečnosti v chovech a nařízená mimořádná veterinární opatření. Změny zdravotního stavu či zvýšené úhyny v chovech je třeba neprodleně hlásit místně příslušné krajské veterinární správě,“ doplnil ředitel veterinární správy Zbyněk Semerád.

Související

Ptačí chřipka se objevila na Českobudějovicku
Domácí

Na Plzeňsku je nové ohnisko ptačí chřipky

27466438332_28ea5e5e7a_b
Zahraniční Fauna

Ptačí chřipka zabila ve Vietnamu v zoo parcích desítky tygrů, několik lvů i pantera

461924717_10224745311330402_5446374406268170951_n
Domácí

Další dvě ohniska ptačí chřipky jsou potvrzená na Klatovsku

ptačí chřipka
Zahraniční Ptačí chřipka

USA hlásí první případ ptačí chřipky u člověka bez kontaktu se zvířaty