středa 1. května 2024

KVIFF: 57. ročník ocení Danielu Kolářovou a připomene tvorbu Masumuryho

Minimalistický vizuál 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech připomíná švihnutí bičem.

Na 57. ročníku KVIFF převezme cenu Daniela Kolářová.

Na 57. ročníku KVIFF převezme cenu Daniela Kolářová.
Zdroj: KVIFF

  • Na 57. ročníku KVIFF převezme cenu Daniela Kolářová.
  • Zdroj: KVIFF

Letošní 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary (KVIFF) se představuje. První tiskovka přinesla jak letošní vizuál, který tradičně vypracovalo Studio Najbrt, tak také první známou osobnost, jež se dočká ocenění. Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary převezme na slavnostním zakončení 57. ročníku karlovarského festivalu herečka Daniela Kolářová. V rámci pocty Kolářové bude na KVIFFu uveden ikonický snímek Kulový blesk.

Letošní KVIFF také připomene tvorbu japonského filmaře Jasuzi Masumuryho. Retrospektivní sekce nabídne řadu kultovních kontroverzních titulů tohoto japonského režiséra, který zemřel v roce 1986. „Od okouzlující prvotiny Polibky (1957) a nádherně nasnímaného sirkovského melodramatu Dívka modrého nebe (1957), přes kousavý noirový thriller ze světa automobilové špionáže Černé testovací auto (1962) a velmi odvážné lesbické drama Svastika (1964), až po jeho vizuálně nejpůsobivější dílo Tetování (1966),“ popisuje KVIFF.

Dále KVIFF nabídne i sekci Íránských filmů z posledních čtyř let dokumentující výbušnou kreativitu navzdory komplikovaným životním i tvůrčím podmínkám. „V kolekci jsou filmy melancholické, komické, válečné, vědeckofantastické, snímky o lásce, filmy ve filmu. Jedinečná a extrémně osobní svědectví tvoří dílky mozaiky, svého druhu kolektivního díla, a podstupují riziko, které souvisí s viditelně angažovaným chováním, riziko být morální,“ uvádí festival.

Diváci se dočkají také světové premiéry digitálně restaurovaného československého filmu Každý den odvahu (1964) od režiséra Evalda Schorma.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: KVIFF

Související

Robert De Niro ve posledním filmu Sergia Leoneho, Tenkrát v Americe (1984)
Film a TV Osobnosti

Před 35 lety zemřel velikán filmu, Sergio Leone

Vizuál 58. ročníku MFF Karlovy Vary a Ivan Trojan na červeném koberci ve Varech.
Film a TV Festival

Trojan získá cenu prezidenta karlovarského festivalu

kino
Film a TV Kino

Kinaři řešili na CinemaConu uvadající zájem diváků. Klíčem mají být investice

Saoirse Ronan ve filmu Malé ženy (2019)
Film a TV Osobnosti

Jedna z nejnadanějších mladých hereček, Saoirse Ronan slaví 30