Květen v kinech: Gosling jako Kaskadér a návrat Planety opic

Květen v kinech bude plný akčních filmů a rodinné zábavy. Nezbývá než doufat, že diváci konečně začnou chodit do kin.

Záběr z filmu Království Planeta opic

Záběr z filmu Království Planeta opic
Zdroj: 20th Century Fox

  • Záběr z filmu Království Planeta opic
  • Zdroj: 20th Century Fox

Kinaři zažili zřejmě nejhorší duben v historii s výjimkou covidových uzavírek před čtyřmi lety. Návštěvnost byla po celý duben velmi mizerná a o víkendech se na první příčce žebříčku objevovaly filmy s pouhými 11 tisíci diváky. Květen se pyšní na první pohled řadou zvučných bijáků, ale je otázka zda na ně přijdou davy.

Prvním velkofilmem je kombinace „klučičí a holčičí“ zábavy, která se snaží lákat jak na akční sekvence a humor, tak na romantickou linku. Kaskadér v podání Ryana Goslinga se snaží zachránit film režisérky ztvárněné herečkou Emily Blunt poté, co hlavní herec filmu zmizí. Kritici chválí nápadité akční sekvence i bravurní chemii mezi Goslingem a Blunt. Snímek natočil režisér Deadpoola 2 a Bullet Trainu David Leitch. Kaskadér má premiéru 2. května, v řadě multiplexů je však uveden v předpremiéře již 1. května.

O týden později dojde na pokračování trilogie Planety opic z let 2011 až 2017. Království Planeta opic by mělo být startem nové trilogie, která je zasazená „několik generací v budoucnosti od vlády lidoopa Cézara“, který byl hlavní postavou předešlých filmů. Diváci tak skočí asi 300 let do budoucnosti, kdy je Země plně ovládaná lidoopi, zatímco lidé jsou lovnou zvěří. Premiéra je stanovena na 9. května.

Ve stejný den jde do kin také prý jedna z nejlepších a nejšílenějších komedií posledních let. Černobílý nezávislý snímek Stovky bobrů údajně kombinuje estetiku němých grotesek z dob Charlieho Chaplina, brutální zábavu z Happy Tree Friends a vizuální stránku Karla Zemana. Prý nepopsatelný zážitek má zatím 82 procent na ČSFD, 7,8 z 10 na IMDb a průměrné hodnocení 7,8 z 10 od amerických kritiků na Rotten Tomatoes. Do vybraných kin zavítá 9. května.

V polovině května se rodiny s dětmi mohou vydat na nové zpracování zatrpklého kocoura Garfielda. Na rozdíl od dvojice filmů z let 2004 a 2006 půjde o ryzí animák. Titulního hrdinu namluvil Chris Pratt, který se tak bude snažit navázat na loňský hit Super Mario, v němž namluvil nejznámějšího instalatéra. Garfield ve filmu má premiéru 16. května.

Nadšenci postapokalyptického světa z Šíleného Maxe budou mít žně 23. května. V tento den si odbyde premiéru Furiosa: Sága Šíleného Maxe, která pojednává o mládí Fruriosy, jež ve filmu Šílený Max: Zběsilá cesta (2015) ztvárnila Charlize Theron. V tomto filmu hrdinku hraje Anya Taylor-Joy, která se střetně s bláznivým záporákem v podání Chrise Hemswortha. Vizuální orgie a adrenalinová akce by měla být zaručena díky návratu režiséra George Millera, který natočil všechny filmy ze světa Šíleného Maxe.

Autor: Šimon Mitro

Související

Garfield
Světové dny

Den Garfielda

Balada a ptácích a hadech
Film a TV Knihy

Nový díl Hunger Games vyjde příští rok

Will Smith ve filmu Mizerové: Na život a na smrt
Film a TV Kino

Červen v kinech: Chlapská zábava před příchodem Deadpoola

Aristokratka ve varu
Film a TV Kino

Do kin už netáhnou ani české komedie. Jen sedm filmů letos přesáhlo 100 tisíc diváků