sobota 28. září 2024

Kvalita ovzduší v Evropě se zlepšuje. Města jsou stále rizikem

Navzdory zlepšení kvality ovzduší v Evropě zůstává znečištěný vzduch největším environmentálním zdravotním rizikem.

elektrárna

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Johannes Plenio

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Johannes Plenio

Kvalita ovzduší v Evropě se za poslední desetiletí výrazně zlepšila, ale stále nedosahuje bezpečných úrovní, zvláště ve městech. Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) zveřejnila analýzu dat o kvalitě ovzduší za roky 2022 a 2023, která ukazuje, že zatímco znečištění se snižuje, v mnoha oblastech Evropy, zejména ve městech, zůstává nad doporučenými úrovněmi.

V roce 2022 měly jen dvě procenta evropských monitorovacích stanic koncentrace jemných částic nad ročními limitními hodnotami EU. Nicméně téměř všichni Evropané (96 %), kteří žijí ve městech, jsou vystaveni koncentracím jemných částic PM2.5, které překračují směrnice Světové zdravotnické organizace (WHO).

Jemné částice představují největší zdravotní riziko v celé Evropě. Tyto částice pocházejí hlavně z pevných paliv používaných pro domácí vytápění, průmyslové činnosti a silniční dopravu. Analýza EEA také odhaluje významné rozdíly mezi jednotlivými zeměmi a regiony, přičemž nejvyšší úrovně znečištění jsou v centrální a východní Evropě. V roce 2022 měl pouze Island koncentrace jemných částic pod směrnicemi WHO. Vyšší než limitní hodnoty EU byly naměřeny v Chorvatsku, Itálii a Polsku.

Evropský zelený plán pro nulové znečištění stanovuje cíl snížit do roku 2030 předčasná úmrtí způsobená jemnými částicemi o alespoň 55 procent ve srovnání s rokem 2005 a dlouhodobý cíl dosažení nulových významných zdravotních dopadů do roku 2050.

Autor: Šimon Mitro

Související

GX6kywzXQAA0l5j
Zahraniční

Polsko dostane od unie pět miliard eur. Na pokrytí škod to stačit asi nebude

52854655774_451d689368_b
Zahraniční Ekologie

Švédsko ruší daň z benzínu i letů, povede to ke zvýšení emisí

experience1.d02a2df880613686c776
Zahraniční

Brusel doporučil dát Ukrajině volnou ruku. Většina českých poslanců to nepodpořila

GX2sAESXMAE14Xl
Domácí

Unie pošle do Česka 50 miliard na povodně. Peníze dostanou i další státy