čtvrtek 19. září 2024

Kůrovec ničí lesy už méně. Loňský rok potvrdil trend ústupu kalamity

Po letech dramatického nárůstu zasažených lesů se zdá, že kůrovcová kalamita začíná ustupovat. Lesníci už dva roky po sobě sledují, že poškozených stromů ubývá.

kůrovec

Šumavské vrchy zasažené kůrovcem.
Zdroj: Jan Skala

  • Šumavské vrchy zasažené kůrovcem.
  • Zdroj: Jan Skala

Holé vrchy na Šumavě, v Krkonoších, Jizerských či Krušných horách – to je pohled, na který je člověk zvyklý. Celá léta totiž lesníci bojovali s útoky kůrovce. Teď se zdá, že tuto bitvu postupně vyhrávají. Podle zprávy, kterou vydali vlastníci lesů z celé České republiky, se situace mění k dobu. Jak ze zmíněné zprávy vyplývá, loni pokleslo celkové poškození přibližně o jednu čtvrtinu. Navíc se lesníkům loni podařilo obnovit 40 tisíc hektarů lesa.

Co se týče těžby napadených stromů, loni jich bylo přes pět a půl milionu kubíků, což je sice stále extrémní množství, ale porovnání naznačuje druhý meziroční pokles po sedmi letech permanentního růstu mezi lety 2013 a 2020. Lesníkům loni v boji s kůrovcem nahrávalo i počasí, které vykazovalo lehce nadprůměrné teploty a naopak mírně podprůměrné srážky.

Co se týče lokalit, je nejhorší kůrovcová situace na Vysočině, v Plzeňském a Ústeckém kraji. Naopak ve dříve nejvíce zasažených lokalitách severní Moravy už kalamita výrazně ustupuje.

Autor: Jan Skala

Související

2018-03-24_A67_motorway,_snow_storm,_Cantabria,_Spain_(9)
Zahraniční

Z tropů rovnou do zimy. Alpy zasypou přívaly sněhu, zastaví dopravu do Itálie

les
Domácí Příroda

Lesy ČR musí zaplatit pokutu za zanedbaný boj s kůrovcem

hřib
Domácí Příroda

Češi loni nasbírali méně lesních plodů. Do lesa ale chodili více

lesní požár
Zahraniční Klimatické změny

Světové lesy ohrožují invazní druhy a požáry způsobené klimatickými změnami