čtvrtek 19. září 2024

Kůrovcová kalamita ustupuje, rizika však přetrvávají

Ministerstvo zemědělství rozšířilo tzv. červené zóny, kde mohou lesníci upustit od některých opatření tak, aby mohli efektivněji zasáhnout proti kůrovci.

kůrovcová kalamita

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Kůrovcová kalamita zpomaluje, ale i tak zasáhl kůrovec další po většinou malé oblasti, které Ministerstvo zemědělství označilo jako tzv. červené zóny. Majitelé lesů mají díky tomuto opatření lepší podmínky pro zvládnutí kalamity. „Opatření červených zón plní svůj účel. Kůrovcová kalamita pomalu slábne, avšak stále zůstává pro naše lesy významným rizikem a kalamitní holiny ještě nejsou zcela obnoveny novým lesem, proto budou nejpotřebnější opatření platit i v roce 2023,“ uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL)..

Aktuálně je nutné využít příznivých okolností k tlumení kalamity a v další sezóně se vrátit k prevenci využíváním obranných opatření. Ta jsou nejúčinnější zejména při jarním rojení,“ dodal Nekula. V roce 2019, kdy došlo k označení prvních červených zón, se tyto plochy díky zrychlující výsadbě lesů nové generace daří obnovovat do stavu před kalamitou.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: eAGRI

Související

les
Domácí Příroda

Lesy ČR musí zaplatit pokutu za zanedbaný boj s kůrovcem

hřib
Domácí Příroda

Češi loni nasbírali méně lesních plodů. Do lesa ale chodili více

Strom poškozený přemnoženou zvěří
Domácí

Přemnožená zvěř je pro lesy horší než kůrovec

landscape-with-pine-tree-and-lake
Domácí

Nejnemocnějším stromem český lesů je borovice, nejzdravějším naopak buk