středa 9. října 2024

Nový podvod: Karta pro olomouckou dopravu na půl roku za dvě eura

Kuriózní podvod rozjela facebooková stránka Karta městské hromadné dopravy v Olomouci. Nabízí za dvě eura, tedy asi 60 korun, jízdné na půl roku. Chce tak z obětí vytáhnout údaje k platebním kartám.

462474590_122094757538571242_2970739647910256446_n

Fotka z podvodné stránky.
Zdroj: facebook.com

  • Fotka z podvodné stránky.
  • Zdroj: facebook.com

"Společnost DPMO vyhlašuje s podporou starosty novou soutěž. Můžete získat jednu z 500 karet z limitované edice, která vám umožní neomezený přístup do všech Olomouci veřejných dopravních prostředků po dobu 6 měsíců! Chcete-li nám pomoci zlepšit naše služby, vyplňte malý dotazník a odpovězte na tři otázky," stojí na facebookové stránce. Autor si nedělá hlavu z toho, že Olomouc má primátora, nikoliv starostu, čeština také není jeho silnou stránkou. Ani nadšené komentáře z falešných profilů důvěryhodnost nezvyšují. Odkaz pak vede na web, který napodobuje skutečné stránky olomouckého dopravního podniku.

Snímek obrazovky_9-10-2024_161121_flipsidemod.com

Po odkliknutí odpovědí na otázky přichází požadavek na vyplnění osobních údajů a poté i na zadání kompletních informací k platební kartě.

"Upozorňujeme cestující na podvodné jednání, kdy facebooková stránka Karta městské hromadné dopravy v Olomouci nabízí falešnou kartu Olomouc region Card s půlroční jízdenkou na MHD v Olomouci za 2 eura. Dopravní podnik města Olomouce ani agentura m-ARK, která zajišťuje služby Olomouc region Card, žádnou podobnou akci nevyhlásili a žádají cestující o opatrnost a využívání oficiálních prodejních kanálů," varuje mluvčí dopravního podniku Anna Sýkorová. "Vyzýváme cestující k opatrnosti s podobnými výhodnými nabídkami, protože podvodníci tentokrát zneužili i logo DPMO, které se zobrazí po rozkliknutí nabídky a celý podvod tak působí na první pohled velmi věrohodně," dodává.

Podvodníci s největší pravděpodobností chtějí získat přístup k účtům svých obětí.

Související

Spotřeba elektrické energie
Domácí

Energošmejdi si účtují drahé poradenství nebo vymáhají pokuty

Sbírka_3
Domácí Video

Falešná sbírka pro Ukrajinu vynesla podvodníkům miliony

hovor kreditka
Krimi

Falešní bankéři z Hodonína přišli k milionům

cat-2083492_960_720
Domácí

Kotě zastavilo metro, cestující zuří, dopraváci prý obětovali tisíce lidí