pondělí 20. května 2024

Kufřík s nářadím letí vesmírem. Lze ho vidět i běžným dalekohledem

Podobně dobře jako je vidět na noční obloze planeta Uran, lze spatřit i kufřík s nářadím. Ten rotuje kolem Mezinárodní vesmírné stanice poté, co vypadl dvěma astronautkám z rukou.

ISS-astronaut-kufrik

Kufřík s nářadím letící vesmírem.
Zdroj: NASA

  • Kufřík s nářadím letící vesmírem.
  • Zdroj: NASA

Docela lehce je na vesmírné obloze k vidění nebývalá věc, kufřík plný nářadí, který při výstupu z Mezinárodní vesmírné stanice ISS vypadl z rukou dvěma astronautkám Jasmin Moghbeli a Loral O´Hara. Kufřík se však neztratil v nekonečném vesmírném prostoru, ale začal obíhat v těsné blízkosti vesmírné stanice. Podle portálu EarthSky má kufřík o něco menší jasnost než planeta Uran, a proto jej lze pozorovat i ze Země. Není sice vidět pouhým okem, ale k jeho zaměření prý stačí obyčejný dalekohled.

Astronom z Harvardského centra pro astrofyziku CfA Jonathan McDowell prozradil, že krouží kolem Země na oběžné dráze o rozměrech zhruba 415 na 416 kilometrů. Spatřit jej lze před průletem ISS, o jejíž poloze informuje portál www.space.com.

Kufřík však není jediným neobvyklým předmětem, který kdy skončil ve vesmíru. Před sedmnácti lety pozornost fanoušků vesmíru přitáhla špachtle, která vypadla z ruky dnes už zesnulému Piersovi Sellersovi, když při letu raketoplánu Discovery opravoval jeho tepelný štít.

Autor: Jan Skala

Související

GM89BmmWoAANmRU
Zahraniční

Piloti už seděli v raketě. Kvůli technické závadě ale Starliner neodstartoval

profimedia-0845005392
Zahraniční Vesmír

Měl být prvním Afroameričanem ve vesmíru. Nakonec se dočká až v 90 letech

Sonda Voyager 1
Zahraniční Vesmír

NASA získala data z nejvzdálenější sondy. Voyager je miliardy kilometrů od Země

GLT_7EcXsAAzFqV
Zahraniční

NASA chce přivézt horniny s Marsu. Měly by zodpovědět otázku života na planetě