čtvrtek 19. září 2024

Kubě se rozpadá infrastruktura. Statisíce lidí jsou bez pitné vody i elektřiny

Na Kubě začíná chybět voda i potraviny. Zastavují se také dodávky elektřiny. Ostrovem zmítá největší krize za poslední desítky let.

GXXJtRhXAAEYhY8

Kuba trpí nedostatkem pitné vody.
Zdroj: X

  • Kuba trpí nedostatkem pitné vody.
  • Zdroj: X

Covid, americké sankce a špatné hospodářství, to vše může za to, že Kuba, komunistický stát v Karibiku, se nyní nachází v hluboké ekonomické krizi. Jak hlásí tamní úřady, v zemi se začala dokonce rozpadat infrastruktura a statisíce lidí nemají k dispozici ani pitnou vodu nebo elektřinu. V hlavním městě Havaně dokonce vázne i zásobování základními potravinami. Problémy mají však i další města.

Opravit vodní potrubí nebo elektrickou síť se nedaří. Úředníci obviňují vládnoucí komunistickou stranu z toho rychle upadající ekonomika už ani nedokáže zajistit potřebné náhradní díly pro rekonstrukci. V některých oblastech ostrova už propukly protesty, protože problémy lidí umocňuje i nebývale horké léto.

Podle expertů Kuba prochází nejhorší krizí od roku 1959, kdy vládu nad ostrovem převzali právě komunisté pod vedením Fidela Castra. Současná situace způsobila, že za poslední dva roky eviduje země největší odliv obyvatelstva.

Autor: Jan Skala

Související

hero-root-cellar-gardenista
Domácí

Po povodních nepijte vodu ze studní, když uklízíte, nasaďte si roušku

profimedia-0307011016
Zahraniční

Dotovaný chléb bude na Kubě velký jako mýdlo. Chybí ingredience na jeho výrobu

5887478315_6941e9711d_b
Ekonomika

Německo začíná s demolicí průmyslu. Zelená politika vyhání výrobu ze země

20190255714_c57a364d9c_b
Zahraniční

Řecko chce podpořit skomírající porodnost. Začne nabízet daňové úlevy