sobota 6. července 2024

Kromě zubrů a praturů teď návštěvníci Milovic uvidí i záplavu květů

Milovice tentokrát nelákají jen na stádo divokých koní, zubrů nebo praturů, ale i na louky plné květů. A ne ledajaké. Podobné kvetoucí plochy jsou až v Krkonoších nebo Bílých Karpatech.

Kvetoucí pastviny

V Milovicích teď louky a pastviny hýří všemi barvami.
Zdroj: Česká krajina

  • V Milovicích teď louky a pastviny hýří všemi barvami.
  • Zdroj: Česká krajina

Purpurové květy černýše rolního září do daleka, k vidění jsou i kopretiny nebo velmi vzácný hořec křížatý. Žádná ze zmíněných rostlin ani mnohé další, které v těchto dnech v milovické rezervaci kvetou, tam ale ještě před pár lety nebývaly, rostly tam jenom nevzhledné suché trávy.

Všechno se však změnilo s příchodem velkých kopytníků – divokých koní, zubrů a praturů. Vědci odhalili, že tam, kde dříve dominovaly jen tři druhy trav, nyní roste na 111 druhů květin. Tam, kde žijí zubři, rostou převážně kopretiny. Pastviny ležící nejblíže městu Milovice zase září modře díky již zmíněnému hořci. Další části rezervace obklopuje žlutý řepík lékařský. Květnatost milovické rezervace však zatím není všude stejná. „V částech, které se připojily teprve před třemi lety, zatím probíhá obnova vegetace a květnatost se tam postupně zvyšuje. Pomaleji se rozvíjela také v sušších částech lokality, kde měla semínka rostlin na vyprahlé půdě nižší šanci vzklíčit,“ uvádí ředitel ochranářské organizace Česká krajina Dalibor Dostál.

Návštěvníci mohou stáda divokých kopytníků, barevné květiny nebo vzácné byliny pozorovat při procházce okružní stezkou. Ta vede kolem celé rezervace. Další podobné rozlehlé rozkvetlé pastviny a louky se nacházejí v Krkonoších nebo Bílých Karpatech.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Exmoorští divocí koně.
Domácí Fauna

Česko se chlubí největším chovem divokých koní v kontinentální Evropě

ceska-krajina-galerie-divoky-kun-02-divoci-kone-klisna-hribe-milovice-louka-foto-Michal-Kopping
Domácí

Jižní Čechy se dočkají nových stád zubrů a divokých koní

18201136370_c1b7fd2584_h
Zahraniční Klimatické změny

Zubří stáda zmírňují dopady klimatické krize. Dokážou to i další zvířata

Zubři v Česku
Domácí

V Česku máme už přes 150 zubrů. Nejvíce jich je v Milovicích