pátek 18. října 2024

Kromě prezidentské volby se uskuteční i místní referenda

První kolo prezidentské volby 13. a 14. ledna bude na několika místech provázet i hlasování v referendech. Rozhodovat se v nich bude například o zástavbě v okolí Dobříše, o stavbě větrných elektráren na Liberecku a Plzeňsku nebo haly na Pardubicku.

Volební urna

Volební urna.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Volební urna.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

V Karlových Varech se bude už podruhé hlasovat o o stavbě repliky litinové kolonády místo současné Vřídelní kolonády. Před pěti lety bylo referendum neplatné, přišlo málo voličů. Aktivistům, kteří za návrat litinové kolonády bojují, se podařilo nasbírat dost podpisů pro to, aby město muselo referendum vyhlásit znovu. Podle vedení města se ale ani v případě souhlasu voličů se stavbou repliky kolonády moc nezmění, nejsou na ni peníze.

V Horní Řasnici na Liberecku a v Pteníně na Plzeňsku budou lidé rozhodovat o výstavbě větrných elektráren. Ty mají vyrůst nad údolím s obcemi Horní Řasnice, Dolní Řasnice a Krásný Les. V Pteníně zase lidé rozhodnou, zda má obec přijmout od investora miliony korun na rozvoj.

V Opatovicích nad Labem na Pardubicku bude plebiscit o stavbě velké průmyslové haly. V Horních Bludovicích na Karvinsku se zase rozhodne, zda má obec bránit stavbě haly na výrobu a zpracování plastových výrobků.

V Dobříši na Příbramsku se uskuteční referendum o zástavbě v okolí města. Vyslovit by se lidé měli i k tomu, zda se má město rozvíjet do okolí na úkor zemědělské půdy, zeleně či lesů.

V pražských Řeporyjích se lidé mohou vyslovit k výstavbě bytových domů na místě bývalého Trunečnova mlýnu v přírodním parku Prokopské a Dalejské údolí a v Dudíně na Jihlavsku k možné výstavbě domova pro seniory.

Obyvatelé Kladna budou mít možnost rozhodnout o tom, zda má město na celém svém území zakázat hazardní hry.

Související

52632536641_ef64f22f6f_b
Zahraniční

Ursula jede bojovat o Moldavsko. To čekají volby prezidenta i referendum o EU

Lukáš Wagenknecht, Rudolf Špoták a Zdeněk Hřib
Domácí

Začíná boj o křeslo pirátského předsedy. Zájem má Špoták, Wagenknecht i Hřib

GZCShr4XYAAkS29
Zahraniční

Pákistán zavřel hlavní město a vypnul internet. Obává se nepokojů

48097304813_43b54e74fe_b
Domácí

Wagenknecht chce zastavit úpadek Pirátů. Rád by měl víc než deset procent