pátek 27. září 2024

Krnov žádá vládu o pomoc po povodních. Škody jdou do miliard

Krnov zoufale bude potřebovat peníze na odstranění povodňových škod. S žádostí o pomoc se už tamní radnice obrátila na vládu.

profimedia-0909242996

Obraz zkázy v Krnově.
Zdroj: Profimedia

  • Obraz zkázy v Krnově.
  • Zdroj: Profimedia

Pouze na městském majetku je škoda dosahující miliardy korun, takový je závěr magistrátu v Krnově, který začal sčítat povodňové škody. Severomoravské město, které bylo jedním z nejzasaženějších míst velkou vodou, se už obrací s žádostí o pomoc na vládu Petra Fialy (ODS). A není samo. Peníze od státu budou potřebovat i lidé, kterým záplavy vzaly střechu nad hlavou. „Škody jsou obrovské. Očekáváme, že náklady na obnovu města v prvním měsíci mohou přesáhnout sto milionů korun, celkový rozsah škod na městském majetku v tuto chvíli odhadujeme na jednu miliardu korun, škody ve městě minimálně ve vyšších jednotkách miliard,“ napsal v otevřeném dopise premiérovi, který zveřejnil i na svém facebookovém účtu krnovský starosta Tomáš Hradil.

Povodně, které celou Českou republiku i okolní státy postihly před dvěma týdny, způsobily konkrétně v Krnově větší škody než v roce 1997, kdy se hovořilo o tisícileté vodě. Zaplaveno tentokrát bylo 80 procent města, čímž se velká voda dotkla necelých 20 tisíc obyvatel.

Vláda kvůli povodních už navýšila schodek letošního státního rozpočtu o 30 miliard korun. Dalších deset miliard dostane Česko od Evropské unie.

Autor: Jan Skala

Související

Jiřička
Domácí

Extrémní počasí trápí i ptáky a ježky. Jsou vyčerpaní a hladoví

profimedia-0901574789
Domácí

Lipavský ve vládě zůstane, řekl Pavlovi. Jeho rozchod s Piráty je na spadnutí

profimedia-0901817420
Domácí

Spor mezi Piráty a Lipavským. Je to zbabělec, dělá puč s Fialou, zní ze strany

zásah hasičů
Domácí

Policisté a hasiči dostanou zaplacené přesčasy o povodni