pondělí 8. července 2024

Krize zažehnána? Ani náhodou, do Německa přišel rekordní počet běženců

Nelegální migranti z Blízkého východu a Afriky se do Německa valí i přes nově odmítavý postoj tamní vlády. Stále je nejvíce láká bohatý sociální program, který dosud Němci zcela neomezili.

15154826091_f272c269d0_o-e1693343166813-845x530

Herzlich willkommen? Němci už migranty přijímat nechtějí, ti k nim však stále míří.
Zdroj: Flickr

  • Herzlich willkommen? Němci už migranty přijímat nechtějí, ti k nim však stále míří.
  • Zdroj: Flickr

Jestliže Němci začínají v posledních letech měnit rétoriku a už opouštějí od ideálů někdejší kancléřky Angely Merkel, která se v minulé desetiletce stala tváří vlídné proimigrační politiky, čísla hovoří proti tomuto trendu a nahrávají nespokojencům, uchylujícím se ke krajní pravici. Jak uvedl list Die Welt na základě zprávy spolkové policie, německé hranice loni překročil rekordní počet nelegálních migrantů. Celkem jich bylo skoro 130 tisíc, což je o 38 procent více než v předchozím roce a o polovinu více než v roce 2021.


Německo, i přes počáteční odpor, obnovilo kontroly na hranicích s Českou republikou, Polskem, Rakouskem a Švýcarskem, což podle čísel kýžený výsledek nepřineslo. Skutečně velký problém si už začínají uvědomovat i sami politici, kdy kancléř Olaf Scholz začal mluvit o možnostech deportací nelegálních migrantů, ačkoliv k nim zatím nepřistoupil. Opozice zase poukazuje na nepokoje během novoročních oslav, kdy zejména Berlín, ale i další větší města připomínaly spíše bitevní pole, kde spolu válčili běženci z Blízkého východu a severní a východní Afriky a německá policie.
Do konce loňského listopadu evidují německé úřady více než 300 tisíc žádostí o azyl. Necelých 100 tisíc běženců přišlo ze Sýrie, dalších 55 tisíc z Turecka, necelých 50 tisíc z Afghánistánu a přes 10 tisíc z Iráku.

Autor: Jan Skala

Související

53755372564_04af159c19_b
Zahraniční

Nový premiér zatočil s deportacemi. Migranti do Rwandy neodjedou

ronaldo.jpg
Fotbal Euro 2024 play-off

Čtvrtfinále odstartují Němci se Španěly, následovat bude Ronaldo vs Mbappé

Wolfsburg_VW-Werk
Ekonomika

Volkswagen chystá další propouštění. Jeho elektromobily netáhnou

GReV6hjXMAA92qg
Zahraniční

Německo se stále omlouvá za minulost. Odškodní 40 tisíc polských obětí nacismu