pondělí 16. září 2024

Krize pokračuje. Kvůli vám nemáme ropu, vzkazuje Maďarsko Evropské komisi

Maďarsko, Slovensko a Česká republika nemají dostatek ruské ropy kvůli Evropské unii, tvrdí maďarský ministr zahraničí. První dvě země podávají stížnost, třetí mlčí.

Péter_Szijjártó_in_Ecuador_(4)

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó označil Evropskou unii za viníka energetické krize v Maďarsku a na Slovensku.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó označil Evropskou unii za viníka energetické krize v Maďarsku a na Slovensku.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Evropská komise zamítla stížnost Maďarska a Slovenska kvůli sankcím uvaleným na ruskou společnost Lukoil a tím souvisejícím zastavením dodávek ropy do těchto zemí. Podle komise sankce, které na Lukoil uvalila Ukrajina neohrožují energetickou bezpečnost a ropa proudí do Maďarska, na Slovensko a do České republiky stejně jako před zákazem distribuce ropovodem Družba.

Dodávky ropy se však zastavily v polovině července a jako hlavního viníka nyní maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó označil Evropskou unii. To údajně Brusel nařídil Kyjevu, jak má k sankcím přistupovat.

Evropské úřady vydali svým státům doporučení, aby se v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu odstřihly od ruské ropy. Výjimku dostalo právě Maďarsko, Slovensko a Česká republika. Vláda poslední jmenované země se jako jediná k celé situaci zatím nevyjadřuje a ke stížnosti obou zbylých států se nepřipojila.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0906336166
Zahraniční

Budoucnost Schengenu je v ohrožení kvůli migraci

tilt-ash-ashtray-smoking-cigarettes-wallpaper-preview
Ekonomika

Slovensko zdraží cigarety i slazené nápoje. Získá stovky milionů eur ročně

ced204df4f22a7cca79a4434fd42-1456491
Zahraniční

Blázinec nebo výměna rolí? Turecko podporuje Ukrajinu, Západ couvá

Point_Alpha_Ostseite
Zahraniční

Zavál vítr změn. Před 35 lety se otevřela železná opona v Maďarsku