pátek 18. října 2024

Křivoklátsko by mohlo být Národním parkem

Ministerstvo životního prostředí pokračuje v debatě s obcemi o budoucnosti Národního parku Křivoklátsko.

Křivoklátsko

Křivoklátsko
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Křivoklátsko
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Debata ohledně nového Národního parku na území Chráněné krajinné oblasti Křivoklátska měla začít už v červnu loňského roku, ale starostové obcí nechtěli tohle téma rozebírat jen několik měsíců před komunálními volbami. Nyní se k debatě Ministerstvo životního prostředí a Středočeský kraj vrací.

Starostové dlouhodobě záměr Ministerstva odmítají. „Zajímá mne pohled starostů a sleduji jejich dlouhodobý nesouhlas s naším záměrem. Chtěl jsem se dnes s nimi především seznámit a vyslechnout jejich výhrady. Většina z nich ale na setkání nepřišla, což mě mrzí. Vydám se za nimi a za obyvateli Křivoklátska hned v pondělí příští týden. Chci situaci v regionu poznat a slyšet názory místních před tím, než se rozhodneme pro další postup v komunikaci s obcemi a občany,“ komentoval náměstek ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Vyhlášení národního parku v nejcennější a nejzachovalejší části křivoklátských lesů dlouhodobě podporuje i Středočeský kraj. Národní park je šancí nejen pro ochranu přírody, ale i regionální rozvoj. „Je nutné jednat s místními starosty a občany. Umět jim vysvětlit, v čem je do budoucna jeho velký přínos, že jde o ochranu cenného přírodního pokladu, ale že občanům také vzroste cena jejich pozemků a nemovitostí. Mimo jiné vzniknou nová pracovní místa, bude možné čerpat speciální dotace, díky nimž mohou obce opravit komunikace, chodníky, osvětlení, ale také kofinancovat větší projekty z evropských peněz. Tato cílená finanční podpora pomůže zlepšit život místních,“ prohlásila hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZP

Související

profimedia-0918631657
Domácí Krajské volby

STAN a SPOLU mají jasno o radě Středočeského kraje

internet
Domácí Technologie

V Česku roste popularita mobilního internetu a tarifních služeb

vodovod
Domácí

Více než 86 procent Čechů je napojeno na kanalizaci

V nové rezervaci Píšťanský luh  hnízdí mimo jiné i Ledňáček říční.
Domácí Příroda

Nová rezervace Píšťanský luh chrání ekosystém Českého středohoří