čtvrtek 17. října 2024

Kritika Izraele sílí. Ten mezitím tvrdě bombarduje Libanon

Izrael znovu buší do Libanonu. Z útoky na Bejrút a Nabatieh si vysloužil znovu ostrou kritiku OSN i řady zemí světa,

GaAI2JoWkAAooLq

Izrael do rána mohutně drtí libanonská města.
Zdroj: X

  • Izrael do rána mohutně drtí libanonská města.
  • Zdroj: X

Izraelský letecký útok na obecní budovu v Nabatieh, velkém městě v jižním Libanonu, které slouží jako hlavní město provincie, zabil nejméně šest lidí, včetně tamního starosty. Takové jsou nejnovější zprávy z Blízkého východu, kde Izrael rozjel boje na dvou frontách, za což sklízí stále větší kritiku, ke které se nyní přidalo i USA, jako dosud největší spojenec židovského státu. O několik hodin dříve než izraelské síly udeřily na Nabatieh, dopadaly jejich bomby i na hlavní město Libanonu, Bejrút. Americké politické špičky proto vyzvaly k zastavení bojů a k jednání o příměří.

Přestože Jeruzalém opakuje, že míří výhradně na cíle tamního radikálního hnutí Hizballáh, má válka stále více civilních obětí. Tento stav kritizuje zejména OSN, jehož mírové jednotky se už poněkolikáté ocitly pod palbou izraelského letectva i pozemních sil. Naposledy v neděli totiž na stanoviště jedné z mírových misí UNIFIL vjely izraelské tanky, na což premiér Benjamin Netanjahu reagoval slovy, že Hizballáh používá příslušníky OSN jako lidské štíty a vyzval generálního tajemníka organizace Antónia Guterrese k přesunu stanovišť do bezpečnějších oblastí.

S kritikou židovského státu se připojil i francouzský prezident Emmanuel Macron, který spojence vyzval k zastavení dodávek zbraní do Izraele, od čehož si slibuje ukončení operací jak v Libanonu, tak Pásmu Gazy. Navíc Netanjahuovi připomněl, že židovský stát na Blízkém východě vznikl z přičinění OSN, proti kterému Jeruzalém nyní silně brojí.

Autor: Jan Skala

Související

Damage_in_Gaza_Strip_during_the_October_2023_-_27
Ekonomika

Ekonomika Pásma Gazy se zhroutila. Nezaměstnanost dosahuje 80 procent

Amazon
Ekonomika

Amazon sází na jadernou energii. Investuje miliardy do modulárních reaktorů

jerusalem-980328_1280
Zahraniční

Lufthansa dostala za šikanu židovských cestujících nejvyšší pokutu v historii

IMG_8473
Zahraniční Video

Pokrokový silikonový robot si umí amputovat končetinu