čtvrtek 2. května 2024

Křetínský si brousil zuby na britskou poštu. Její převzetí mu ale nevyšlo

Krátce po oznámení, že chce Daniel Křetínský převzít Royal Mail, akcie IDS stouply o 24 procent. Když z transakce sešli, spadly o procent devět.

419338827_122110519394175449_5330824926622560290_n

Druhý nejbohatší Čech Daniel Křetínský.
Zdroj: Facebook/Daniel Křetínský

  • Druhý nejbohatší Čech Daniel Křetínský.
  • Zdroj: Facebook/Daniel Křetínský

Druhý nejbohatší Čech, podnikatel Daniel Křetínský, chtěl převzít společnost International Distributions Services (IDS), která je vlastním britské pošty Royal Mail a údajně zlepšit její výkonnost. Transakce mu však nevyšla, protože vedení IDS jeho nabídku odmítlo. Křetínský holdingu nabízel vysoké investice, které by vedly ke zkvalitnění a zrychlení služeb, nutně však souvisejících se strukturální změnou, protože společnost je kvůli rostoucí konkurenci pod obrovským tlakem.

Hodnota Royal Mail dnes činí více než 60 miliard korun. Křetínský však, společně se svým partnerem Patrikem Tkáčem, už část společnosti IDS vlastní, kdy mu náleží 27 procent. Většinové vlastnictví chtěl získat přes podíly lucemburské firmy Vesa Equity Investments.

Křetínský jako druhý nejbohatší Čech spoluvlastní například i fotbalové kluby AC Sparta Praha a West Ham United FC. Jeho impérium však zahrnuje také kolos Energetický a průmyslový holding (EPH), který zahrnuje přes sedmdesát společností, působí v šesti evropských státech a zaměstnává téměř 25 tisíc lidí. Zajímavostí je, že bydlí v pražské vile U Mrázovky, kde za dob komunismu bydlel vysoký stranický funkcionář Vasil Biľak.

Autor: Jan Skala

Související

Sparta zakončí sezonu duelem s Plzní.
Fotbal Fortuna Liga

Přesný program nadstavby už se rýsuje

Ladislav Krejčí se s Realem Betis střel v Evropské lize.
Fotbal

Kapitán Sparty je podle španělských médií na odchodu

Bernard Arnault
Zahraniční Zajímavosti

Nejbohatším mužem světa je opět Arnault. Mezi dolarovými miliardáři je 11 Čechů

Kapitán Českých Budějovic Zdeněk Ondrášek diskutuje s rozhodčím.
Fotbal Fortuna Liga

Poslední Budějovice přivítají obhájce titulu