Křetínský koupí britskou poštu

Křetínský nabízí 3,57 miliardy liber za britskou poštu.

Royal Mail

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Společnost International Distributions Services (IDS), jež je vlastníkem britské pošty Royal Mail, přijala nabídku na převzetí od českého miliardáře Daniela Křetínského. Křetínský nabídl 3,57 miliardy liber, v přepočtu 104 miliard korun. Nyní čeká na souhlas akcionářů a britské vlády. Akcionáři IDS budou hlasovat na valné hromadě v září, a souhlas musí dát i britská vláda.

Nabídka Křetínského, který vlastní společnost EP Group, zahrnuje 370 pencí za akcii, což je zvýšení oproti původní nabídce 320 pencí za akcii, kterou IDS odmítla v dubnu. Vedle ztrátové pošty Royal Mail IDS vlastní také ziskovou mezinárodní balíkovou síť GLS. Předseda správní rady IDS Keith Williams uvedl, že nabídka Křetínského zahrnuje závazky týkající se univerzálních služeb, zaměstnaneckých výhod a daní v Británii.

Největší odborová organizace v Royal Mail plánuje jednání s EP Group a žádá nový model vlastnictví společnosti. Labouristická strana uvítala záruky poskytnuté Křetínským a slibuje, že je zajistí, pokud se dostane k moci. Existuje však nejistota ohledně toho, zda současná nebo budoucí britská vláda transakci schválí, což se odráží v ceně akcií IDS na burze. Trhy vykazují pochybnosti o pravděpodobnosti schválení nabídky, což je patrné z obchodování akcií IDS se slevou proti nabídce Křetínského.

Autor: Šimon Mitro

Související

Royal Mail
Ekonomika

Britská vláda prověří Křetínského převzetí Royal Mail

419338827_122110519394175449_5330824926622560290_n
Ekonomika

Křetínský si brousil zuby na britskou poštu. Její převzetí mu ale nevyšlo

Bernard Arnault
Zahraniční Zajímavosti

Nejbohatším mužem světa je opět Arnault. Mezi dolarovými miliardáři je 11 Čechů

renata-kellnerova-ppf-midjourney
Domácí

Nejbohatším Čechem je Kellnerová. Babiš si polepšil o šedesát miliard