neděle 29. září 2024

Krátkouchá koťata v olomoucké zoo odchovávají oba rodiče společně

Poddruhu kočky bengálské, která pochází z nehostinných oblastí Dálného východu, hrozí vyhubení. Číňani ji zabíjejí kvůli kožešině, v Koreji ji mají na svědomí otrávené myši. Olomoucká zoo teď přichází s dobrou zprávou: Odchovala dva kocourky.

DSC_5486

Kočka krátkouchá.
Zdroj: Zoo Olomouc

  • Kočka krátkouchá.
  • Zdroj: Zoo Olomouc

Koťata se narodila na konci června, teď už za sebou mají první veterinární zákrok. „Při prvním odčervování mláďat jsme zjistili, že se jedná o dva samečky. Matka si je prozatím stále ještě hlídá v boudičce. Na rozdíl od předešlých let odchovávají mláďata oba rodiče společně,“ popisuje zooložka Jitka Vokurková.

V Koreji se kočka krátkouchá ocitá na prahu vyhynutí kvůli nepřímým otravám. Loví totiž hlodavce, kteří pozřeli jed. Přiotrávená kořist se dá snadno ulovit, proto je pro kočky krátkouché tak nebezpečná. Kriticky ohrožená je také v Japonsku, kde je hlavním viníkem ztráta přirozeného prostředí Čína zase tyto kočky lovila pro kvalitní hustou kožešinu. Ročně exportovalo až 200 tisíc kůží převážně do Japonska.

Kočka krátkouchá neboli amurská je nejseverněji žijící poddruh kočky bengálské. Obývá nehostinné oblasti Dálného Východu, kde mohou teploty spadat až k dvaceti pod nulou. Objevuje se na východní Sibiři, Mandžusku, Koreji a na japonském ostrově Cušima. Typickým prostředím jsou pro ni husté lesy. Pohybuje se ale také v údolí řek, lesnatých roklích a pobřežních oblastech.

Hlavní potravu tvoří hlodavci, ptáci, plazi, obojživelníci a mnohdy uloví i malá mláďata kopytníků.

DSC_5475

Související

Mládě makaka v Zoo Olomouc.
Ostatní Fauna

Dva novorození makakové skotačí v Zoo Olomouc

Koťata kočky krátkouché v Zoo Olomouc.
Ostatní Fauna

V Zoo Olomouc pobíhají ve výběhu čtyřčata téměř vyhynulé kočky

Mládě mravenečníka v Zoo Olomouc
Ostatní Fauna

V Olomouci se narodilo mládě mravenečníka

Mravenečník Sylvin v Zoo Olomouc
Domácí Fauna

Sylvin odešel do věčných lovišť. V Zoo Olomouc uhynul mravenečník