úterý 22. října 2024

KRAPL bude mapovat domovy pro seniory i pečovatelské služby

Počet chronicky nemocných lidí, kteří potřebují pomoc, se neustále zvyšuje. Stejně tak stát musí a chce zajistit kvalitní sociální péči stárnoucím lidem. O to se postará nový projekt ministerstva zdravotnictví.

rollator-2298056_1280

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

Kapacity a cílové skupiny následné a dlouhodobé lůžkové péče, domovů pro seniory, agentur domácí péče a pečovatelských služeb bude mapovat nový projekt ministerstva zdravotnictví s názvem Krajské zdravotně sociální plány, tedy KRAPL.

Chce v jednotlivých krajích zjistit, co kde chybí. Problémem přitom nemusí být například nedostupnost drahého vybavení či budov, ale spíše chybějící nastavení pravidel a podmínek pro vzájemnou spolupráci a koordinaci.

Ministerstvo zdravotnictví také připraví metodický návod pro vznik krajských zdravotně sociálních plánů. Projekt potrvá tři roky.

„Data o stárnutí jsou neúprosná a není možné dále schovávat hlavu do písku a čekat, že se problémy vyřeší. Ostatně programové prohlášení vlády hovoří o provedení systémových změn k integraci a provázání sociálních a zdravotních služeb dlouhodobé péče, a toto by měl být jeden z prvních konkrétních kroků,“ uvedla zastupující vrchní ředitelka sekce zdravotní péče Ministerstva zdravotnictví Venuše Škampová.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

rectangle_large_type_2_ca2686cf8e3f6f3c2c16d9e5375ce9bb
Zahraniční Zdraví

Japonci začali recyklovat jednorázové plenky, po vyčištění z nich vyrobí nové

japonské mimino
Zahraniční

V Japonsku rekordně klesá porodnost

stáří
Zahraniční Zajímavosti

Itálie má nejstarší populaci z celé Evropy. Průměrný věk je přes 48 let