sobota 5. října 2024

Královskou etapu ovládl Gall, Vingegaard si jede pro obhajobu

Sedmnáctou etapu letošní Tour de France vyhrál Rakušan Felix Gall. Dánský lídr Jonas Vingegaard v celkovém pořadí odskočil na rozdíl 7:35 a celkové vítězství má hodně blízko.

Felix Gall si jede pro etapové vítězství

Felix Gall si jede pro etapové vítězství
Zdroj: Twitter @LeTour

  • Felix Gall si jede pro etapové vítězství
  • Zdroj: Twitter @LeTour

Po včerejší časovce, ve které Jonas Vingegaard zvítězil a výrazně zvýšil svůj náskok před Pogačarem, měl dnes slovinský závodník možná poslední šanci pokusit se dostat v celkovém pořadí před svého soka.

V královské 17. etapě dlouhé 165,7 kilometru ale udávali od začátku tempo jezdci z Vigegaardovi stáje Jumbo-Visma. Necelých šest kilometrů před cílem na Col de la Loze, nejvyšším vrcholu letošní Tour, se vydal do úniku Rakušan Felix Gall. S odstupem zhruba 20 vteřin ho sice pronásledoval Adam Yates z Velké Británie, ale Gall si svůj náskok pohlídal a dojel si pro etapové vítězství.

Třetí dojel Pello Bilbao a jako čtvrtý se na vrchol vyšvihl vedoucí muž celkového pořadí Jonas Vingeggard, který i díky dobré práci týmových kolegů, dokázal ujet ostatním jezdcům na čele.

Zato pro Pogačara byla 17. etapa kritická. Hned na začátku si při drobném pádu odřel loket a koleno a v závěrečném stoupání úplně odpadl. Nakonec dojel na 22. místě se ztrátou 7:37 na Galla a téměř šest minut na Vigegaarda.

Obhájce loňského vítězství Jonas Vingegaard se tak na čele průběžného pořadí osamostatnil s náskokem 7:35 a pokud se nestane něco hodně překvapivého, dojede si na Champs-Élysées pro vavříny i letos.

Autor: Ota Černý

Související

profimedia-0901495264.jpg
Ostatní Vuelta

Královskou etapu ovládl trpící Brit Yates, O´Connor v červeném získal čtyři vteřinky

profimedia-0891308323.jpg
Ostatní Tour de France

Korunovace s vítěznou koncovkou. Tadej Pogačar ovládl i závěrečnou časovku

profimedia-0891109086.jpg
Ostatní Tour de France

Král Pogačar ovládl pátou etapu. Vingegaard uhájil druhé místo

profimedia-0890851758.jpg
Ostatní Tour de France

Hotovo. Pogačar ujel všem a má (téměř) nedostižitelný náskok