pondělí 16. září 2024

Krajský web Ústí nad Labem využívá umělou inteligenci

Ústecký kraj spustil chytrého asistenta ÚK Bot. Umělá inteligence pomůže s orientací na webu.

AI

Ilustrační foto.
Zdroj: Needpix

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Needpix

Ústecký kraj představil na svých webových stránkách novinku, virtuálního asistenta ÚK Bot. Tento nástroj, založený na umělé inteligenci, má zjednodušit komunikaci s úřadem a usnadnit orientaci na krajském webu. „Cílem je zlepšit dostupnost informací pro veřejnost a zefektivnit práci úřadu,“ uvedl hejtman Jan Schiller (ANO).

ÚK Bot využívá informace dostupné na webu kraje. Poradí, kde hledat potřebné údaje, doporučí kontaktní osoby podle zadaného dotazu a nasměruje uživatele ke správnému oddělení. Chatbot nabízí podporu ve čtyřech jazycích – češtině, angličtině, němčině a ukrajinštině. Uživatelé mají denně k dispozici 20 dotazů, což omezuje zneužívání služby. Pokud dotaz nesouvisí s krajem, ÚK Bot na to upozorní.

Během testování chatbot zpracoval zhruba 2 500 dotazů, přičemž asi devět procent odpovědí bylo nepřesných. Systém se neustále učí a vylepšuje na základě zpětné vazby uživatelů. Technologický startup Hypedigitaly, který chatbota vytvořil, projekt realizoval za 85 tisíc korun. ÚK Bot nyní běží v pilotním provozu a jeho funkcionality se budou dále rozvíjet.

Autor: Šimon Mitro

Související

Nemocnice Písek
Domácí AI

Písecká nemocnice využívá umělou inteligenci k boji s infekcemi

data
Domácí AI

Největší technologický hub ve střední a východní Evropě bude stát ve Zbraslavi

nezaměstnanost
Ekonomika

Nezaměstnanost v Česku zůstává stabilní

AI
Zahraniční AI

Kalifornie schvaluje průlomový zákon o umělé inteligenci