pondělí 20. května 2024

Kraj vztyčil varovný prst. České dráhy musí lépe čistit vlaky

Středočeský kraj vytáhl do boje proti sprejerům. Hodlá České dráhy více pokutovat za posprejované vlaky, čímž je chce motivovat k větší obezřetnosti před vandaly.

1280px-Praha,_Staré_město,_Florenc,_grafitti_vlak_metra_81-71

Takto dopadlo pražské metro po řádní sprejerů
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Takto dopadlo pražské metro po řádní sprejerů
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Za znečištěné vlaky, kde navíc řádili sprejeři, budou padat tučnější pokuty. Krajský úřad Středočeského kraje chce tak České dráhy přimět k větší pečlivost při čištění vozů, kdy schválil, že bude moci udělit pokutu až deset tisíc korun za přistavení posprejovaného vagonu. Dosud to bylo pouhých 500 korun. „Dali jsme drahám podmínku, že dáme velké peníze do toho, aby byly vlaky čisté, ale zároveň chceme, aby byly sankce násobně vyšší, než tam léta nechávali naši předchůdci,“ uvedl radní pro dopravu Středočeského kraje Petr Borecký.

Kraj Českým drahám přidá na větší čistotu vlaků 230 milionů korun během tří let, ale za to požaduje mnohem důkladnější kontrolu interiéru i exteriéru vozů. Do roku 2026 mají být vlaky vybaveny kvalitními kamerami, které by činnost sprejerů dokumentovaly a přispěly k jejich potrestání.

Kraj do boje proti sprejerům vytáhl letos v létě. Vyčíslil totiž částku, na kterou vyjde odstranění jednoho graffiti o ploše 150 metrů čtverečních. Ta dosahuje až 150 tisíc korun a zaměstnance na něm pracuje až deset hodin.

Autor: Jan Skala

Související

emise
Domácí

Lidé se bouří proti nové spalovně v Neratovicích

Zámek Štiřín
Domácí

Zámek Štiřín je na prodej za tři miliardy

Požár skaldu olejů v Kladně (16. 5. 2024)
Domácí

V Kladně hoří sklad olejů. Místní nemají větrat

597032
Zahraniční

Protižidovské nálady gradují. Vandalové poničili pomník obětí holokaustu v Paříži