neděle 6. října 2024

Krádež na objednávku? Zmizelého koně zabavil stát prezidentu Kadyrovovi

Vydělal miliony v dostizích, patří k nejžádanějším plemeníkům a patřil čečenskému vůdci. 16letý hnědák spolu s dalšími koňmi jsou součástí majetku, který Česko na základě mezinárodních sankcí zmrazilo čečenskému prezidentovi Ramzanu Kadyrovovi.

zazou-485.jpg

Zazou.
Zdroj: jezdectvi.cz

  • Zazou.
  • Zdroj: jezdectvi.cz

Anglický plnokrevník Zazou patřil spolu s plemeníkem Mikhailem Glinkou, elitním sprinterem Dashing Homem nebo klasickým vítězem Aldarem ke koním, s nimiž Kadyrov nemůže nakládat ani je vyvézt do zahraničí.

Tři týdny před loňskou invazí Ruska na Ukrajinu se podle Radiožurnálu pokusila dvojice rusky mluvících mužů odvézt Zazou a Mikhaila Glinku ze stájí Darhorse v Krabčicích u Roudnice nad Labem. Prý jednali na pokyn Kadyrova, který chtěl nechat koně přemístit do polských hřebčínů. Provozovatel stájí jim hřebce odmítl vydat.

V noci na neděli kůň zmizel. Krádeží se zabývá policie. „Hodnota chovného zvířete je bezmála 400 tisíc korun. Po pachateli krádeže a po odcizeném koni nyní policisté intenzivně pátrají,“ potvrdila krádež koně policejní mluvčí.

Zmizení koně vzbuzuje velké spekulace. Prý mohlo jít o krádež na zakázku, za kterou je právě Kadyrov.

Kadyrov ho koupil na jaře 2012 od německé stáje WH Sport International s cílem uspět v tehdejším nejbohatším dostihu světa Dubai World Cupu, kde Zazou obsadil páté místo.

Zazou absolvoval 36 dostihů, devětkrát zvítězil a vyběhal své stáji přes 1,2 milionu eur. Jeho největším úspěchem byl triumf v dostihu Premio Roma, na grupové scéně se prosadil ještě čtyřikrát.

V závěrečné fázi kariéry ho trénoval Arslangirej Šavujev právě v Krabčicích, kde je hnědák od roku 2016 v chovu. V dalších letech se Zazou opakovaně stal nejžádanějším plnokrevným plemeníkem v České republice a pravidelně k němu jezdily na připuštění i klisny zahraničních majitelů. Jeho aktuální připouštěcí poplatek činil 20 tisíc korun za březí klisnu.

Související

kůň
Světové dny Fauna

Den koní

380608535_711606197668995_4163107431484031068_n.jpg
Ostatní

Velká Pardubická se představuje

FwPFkv0XwAU87FF
Krimi

Ukrajinská zpravodajská služba a česká policie pro mě ukradly koně, tvrdí Kadyrov

zazou-pe-1.jpg
Zahraniční

Kadyrov kritizuje českou policii. Zazou prý má cenu skoro čtvrt miliardy korun